Foto: Ivo Vleugels

Koerts Bandenservice wordt sinds januari 2006, dus nu al 14 jaar, zelfstandig als eenmansbedrijf in hartje Mechelen gerund door Denis Koerts (48). In juni 1984, 36 jaar geleden, is dit in personen- & bestelwagenbanden gespecialiseerd bedrijf opgericht onder de naam Bandenservice Hub Koerts. De naam verklapt het al, dit was door de vader van Denis: Hub Koerts, thans woonachtig in Slenaken.

Foto: Ivo Vleugels

Het duo vader-zoon opereerde voor die tijd al sinds 1990 samen aan voortzetting van het bekende Bandenservice-familiebedrijf. Samen zij hun kleine familiebedrijf met heel hoog in het vaandel staand vakmanschap, service, kwaliteit en betrokkenheid naar de klant toe voort. Resulterend in een gedegen reputatie onder de zeer gevarieerde vaste klantenkring.

Er waren lange perioden, waarin vooral de sportieve en veeleisende klant lange afstanden aflegde om vanuit Engeland (!), Texel, Noord- en Zuid-Brabant, Noord-Limburg, Duitsland, België en zelfs tot Luxemburg toe, het kleine en rustieke Mechelen tijdens hun halfjaarlijkse uitjes in vakantietijd te bereiken. Om daar hun gekoesterde wagentrots in topvorm te krijgen. Eenmaal weer onderweg was het prestatieniveau van hun beauty opzienbarend verbeterd, dankzij aangepaste bredere banden, eventueel voorzien van een bewerkt compleet onderstel d.m.v. verlaging, grotere wielen, etc. Das waren Zeiten… Liefhebbers van oldtimers weten Denis Koerts nog wel te vinden, want deze vraagbaak voert alle bekende merken banden & velgen en is zelfs gespecialiseerd in echte klassieke modellen in bandenmaten die reeds lange tijd zijn “uitgestorven”.

Computergestuurde apparatuur
Denis Koerts showt de daarbij als allround vakman gehanteerde meest geavanceerde comptergestuurde apparatuur, die hij ook nú nog in voorkomende gevallen paraat heeft. Uiteraard vormen nauwgezet balanceren en uitlijnen tot het bekende ‘geheim van de smid’. Koerts voert alle bekende merken banden & velgen. Let daarbij op regelmatige aantrekkelijke klantenacties, waardoor de heilige koe weer soms tegen gunstige prijsstelling in topconditie kan worden omgetoverd. Wie dit proces van nabij wil volgen, blijft in de Mechelse werkplaats om wat foto’s in progress te schieten, in het andere ge-val wacht het magnifieke Heuvelland met een mooie streekwandeling of een aangename horeca-verpozing op een terras met landschappelijk uitzicht op de markante zwart-wit vakwerkhuizentekening in de verte. Waarna man, vrouw én een bijna nieuw prachtexemplaar van een personenwagen een bijna nieuwe combinatie lijken te vormen. Kortom, Koerts Bandenservice Mechelen is gespecialiseerd in het betrouwbaar adviseren op basis van prijs, kwaliteit en prestatiegericht materiaal in alle prijsklassen en wensen van de klant.

Passende slogan
Een passende slogan van eertijds is ook nú nog, letterlijk en figuurlijk, actueel: “Koerts banden: Sinds 1984 een top band met de klant!” Dat was een commerciële leuze uit de bijna vervlogen nostalgische tijd van niet alleen banden voor personenauto’s, motoren, bedrijfswagens, caravans, oldtimers, 4X4, aanhangwagens, tuin- en parkmachines, maar ook voor race- en rallywagens en speciale voertuigen…. Inderdaad: Das waren Zeiten! Nu valt de focus vooral op montage van banden en aanverwante zaken voor personenwagens en wat daar allemaal omheen hangt, zoals schokdempers, accu’s, uitlaten, velgen en wielen.

Denis: “Landbouw- en vrachtwagens doen we al jaren niet meer, wel nog hobby-tractoren en landbouwvoertuigen. Ook zijn we gespecialiseerd in het zogenaamde TPMS-systeem, dat sinds 2014 bestaat en waarmee de druk in de banden gecontroleerd wordt. Dat gebeurt via sensoren bij het ventiel of binnen in de velg, maar ook indirect via het ABS-systeem.”

Abdrupte overgang naar unheimliche,onvoorspelbare coronatijd van nu
Denis Koerts (48), gisteren over de telefoon, vanaf zijn woonadres aan de Hilleshagerweg in Mechelen, ziet geen verhullende reden om rond de angstaanjagende corona-werkelijkheid heen te draaien: “We leven in een speciale, uitzonderlijke tijdsperiode, die we allemaal nog nooit hebben meegemaakt… Je gelooft het misschien niet, maar ik heb het op dit moment gigantisch druk op de zaak. En dat op het moment dat ik eigenlijk aan campers, caravans en bagagewagens zou moeten werken. Dat is eigenlijk nu het enige wat door mijn geest gaat, als ik aan dit onvoorspelbare coronavirus denk… Wat dit tijdperk toch allemaal teweegbrengt! Kijk, dat zit zo: Omdat heel veel mensen hun wintersportvakantie met deze Pasen in duigen hebben zien vallen, en ook omdat anderen, die in de meivakantie nog even een feestje in wintersportgebieden wilden gaan vieren, dat ze nu door hun neus geboord hebben zien worden… Ook door het feit dat veel mensen nu thuis moeten werken en hun auto natuurlijk voor hun deur staat. Normaliter zou de wisseling van winter- naar zomerwielen en -banden zich eigenlijk uitsmeren over een periode van ongeveer 10 à 12 weken. Nu is er een enorme run gekomen op dat banden wisselen, omdat de wintervakantie in het water is gevallen. Maar ook omdat heel veel mensen van huis uit aan het werk zijn. Daardoor hebben ze nu meer vrije tijd. Dat werk van 10 à 12 weken wordt nu afgehandeld en teruggebracht tot maximaal 5 à 7 weken. Maar als realist verwacht ik daarna wel een erg rustige periode tegemoet te moeten zien.”

Terugblik
In de achteruitkijkspiegel ziet hij aan de Commandeurstraat 6 in hartje Mechelen een eenmansbedrijf, dat zich in 36 jaar tijd door serieus en hard werken, een uitstekende reputatie heeft verworven. Denis, turend in het verleden: “Ik ben daar in de loop der jaren een beetje automatisch ingerold.” Om daarna onmiddellijk op echtgenote Elfi en hun beider dochters Lotte en Lieve over te schakelen: “Die gaan mijn bedrijf zeker niet overnemen, niet omdat zij dat niet zouden kunnen, maar omdat ik het zelf niet zou willen. Een bedrijf van dit formaat in deze tijden met deze belastingperikelen, doorschuiven naar een nieuwe generatie?! Dat is eigenlijk op deze locatie niet meer te doen. Daar is het te klein voor. In het verleden heb ik vaker geprobeerd meer aan de rand van het dorp een wat groter pand te realiseren, dat later verkoopbaar en overneembaar is. Om een bepaalde groei te kunnen creëren. Maar door tegenwerking van verschillende kanten is dat nooit gelukt. Nu zit ik in een fase, waarvan ik zeg: Van mij hoeft dat nu niet meer…”

‘Rustig en succesvol verder’
Om daarna te vervolgen met: “Ik ga nu rustig en succesvol verder. Gelukkig beleef ik nog heel veel plezier aan mijn vak. Het is een heel apart en leuk métier, waarin hard gewerkt moet worden om je broodkruimels bij elkaar te krijgen. Maar het geeft me ook gewoon veel voldoening! Ik pak het serieus aan op basis van mijn bedrijfsspeerpunten en troeven ‘Kwaliteit, Service, Betrokkenheid en Vakmanschap’. Uitgangspunten, die mijn vader Hub ook altijd gehanteerd heeft. Bedoeld om tevreden klanten te houden, jazeker. Kijk, het ‘snelle Japie-werk’ laat ik gewoon aan andere bedrijven over, die menen op zo’n goedkope manier hun geld te kunnen verdienen.” Vakmanschap en service worden dagelijks gedemonstreerd bij het monteren van banden van de merken Vredestein, Michelin, Uniroyal, Kléber, Continental, Bilstein, Maxxis, Barum, Pirelli, Bridgestone en o.a. Dunlop. Maar ook bij velgen, wielen, schokdempers, accu’s, uitlaten, bij het uitlijnen en balanceren, enz. Extra aandacht en inspectie vanwege de vereiste veiligheid besteedt Koerts aan onregelmatige bandenslijtage, de juiste spanning, etc.

Wijdverbreide klantenkring
Enthousiast reageert hij wanneer ik naar de reikwijdte van zijn uitgebreide klantenkring informeer: “Die strekt zich via het Heuvelland en Noord-Limburg uit tot Texel, zelfs reikend tot Frankrijk, Engeland, Duitsland, België en zelfs Luxemburg toe. Vaak op grond van familiale relaties verbonden met dit mooie Heuvelland, dat men halfjaarlijks voor een vakantie-uitje pleegt te bezoeken, of omdat men hier een tweede huis bezit. Dat wordt dan gecombineerd met familiebezoek en een welkome bandenwisseling hier in Mechelen.
Koerts Bandenservice, Commandeurstraat 6, 6281 AM Mechelen (tel. 043- 4552371; 06-200 19166; ook via www.koertsbanden.nl; info@ koertsbanden.nl). Geopend: op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 16.00 uur, en op zaterdag van 08.00 – 13.00 uur.

- Advertentie -
Vorig artikelBrit Jansen uit Wijlre over haar eindexamenperiode
Volgend artikelIn actie voor de wilde bij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in