Een ziekte die je menszijn en identiteit aantast zoals Alzheimer kan de kwaliteit van je leven, en dat van je naasten, op veel manieren veranderen. Gewone alledaagse dingen worden ineens niet zo gewoon meer. Als je de weg terug naar huis van de markt niet meer kunt vinden, terwijl je al jaren gewend bent om naar de markt te gaan om daar je groente en fruit te kopen. Dan is marktdag niet meer het vertrouwde uitje.

Als de mensen om je heen vreemden lijken, dan kan je een gevoel van wantrouwen bekruipen. Als je eigen huis niet meer als thuis voelt, waar moet je dan heen als je ‘naar huis’ wilt? Wat betekent zo’n ziekte voor het gevoel van verbinding, van het erbij horen?Als je een deel van je eigen geschiedenis kwijt raakt, stukje bij beetje – wie ben je dan? En waar vind je betekenis in je bestaan? Kan een levensvisie, een geloofsovertuiging, met de rituelen en verhalen die daarbij horen, helpen om weer contact te maken met wie je bent, waar je wortels liggen? Verbondenheid ervaren met je naasten, met mensen van je gemeenschap? En hoe kun je als naasten gebruik maken van verhalen en rituelen om rust en herkenning te brengen waar chaos en vergeetachtigheid heerst.

- Advertentie -

Geestelijk verzorger Diana Brosens

Diana Brosens, geestelijk verzorger in het Gulpense Dr. Ackenshuis, gaat samen met de aanwezigen in gemeenschapshuis ’t Gulperhoes aan de Rosstraat 5 in Gulpen deze vragen onderzoeken. De toegang is gratis. De lezing handelt over kleine praktische zaken en intense momenten met een gouden randje; over geborgenheid en eenzaamheid; over grenzen aangeven – hulp vragen en worstelen om de eigen regie te behouden; over samen en samen-alleen. De inloop begint om 13.00 uur. De lezing start om 13.30 uur en duurt tot omstreeks 15.30 uur.

- Advertentie -
Vorig artikelHet Grenzeloos Bocageland officieel erkend als grensoverschrijdend landschapspark
Volgend artikelOntvangst Sinterklaas in Mechelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in