Bevrijdingstocht Gulpen-Wittem

De gemeente Gulpen-Wittem viert de bevrijding met een bevrijdingstocht op 14 september. Met 15 historische voertuigen van de Naoorlogse Legervoertuigen Vereniging Limburg rijdt de stoet door de gemeente.

De route is zo uitgestippeld dat elk kerkdorp aangedaan wordt. In Mechelen vindt de start plaats met een plechtigheid op het schuttersterrein waaraan alle verenigingen deelnemen. Bij de plaquette ter ere van de in Mechelen omgekomen vliegtuig bemanning worden eresaluutschoten gelost en een krans gelegd door familieleden van de bemanning. De stoet vertrekt daarna naar Epen waar ze opgewacht wordt door de schutterij en in optocht gaat het naar het Patronaatsplein waar evenals in 1944, een ontvangst plaats vindt.

Onthulling

In Slenaken wordt om 11.15 uur de colonne ontvangen bij de kerk door Fanfare Berg en Dal. Daar wordt door Engelse en Amerikaanse familieleden een gedenkteken onthuld. Om 12.00 wordt er bij A gen Inge in Reijmerstock geluncht. Fanfare St. Franciscus verzorgt hier het muzikale gedeelte.

In Gulpen wordt een muzikale ontvangst voorzien bij de Fontijn. In het brouwerslokaal wordt met een speciaal gebrouwen bier een toost uitgebracht op de vrijheid. De colonne vertrekt langs het Dr. Ackenhuis via Partij-Wittem naar Wahlwiller/Nijswiller. Het plein voor de kerk biedt de mogelijkheid voor het opstellen van een muziekkorps en de voertuigen.

Radarpost

Via Eys komen we bij het Eyserbos, Hier wordt gestopt en vertelt Marc Hermans aan de buitenlandse gasten dat zich hier in de oorlog een radarpost bevond, waar de vader van de twee Amerikaanse gasten het afweergeschut bediende. De stoet vervolgt zijn weg en stopt bij de kruising Dikkebuikseweg om een bloemetje te leggen bij een recent geplaatste gedenkplaat voor een gesneuvelde Amerikaanse soldaat. Om 16.15 uur arriveert het gezelschap in Wijlre en stoppen bij de kazemat bij kasteel Wijlre waar de schutterij St. Maternus met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een plaquette onthult.

Daarna vertrekt de colonne vooraf gegaan door de schutterij naar het Wachtendonckplein waar de plechtige afsluiting plaatsvindt met onder andere het optreden van Mannenkoor St. Cecilia uit Gulpen en Harmonie St. Gertrudis.

Bevrijdingskrant

In de bevrijdingskrant die begin september bij iedereen in de gemeente in de bus valt komt de route die de bevrijdingsstoet volgt uitgebreid te staan. Ook het programma die de afzonderlijke dorpen organiseren zal erin vermeld worden.

- Advertentie -
Volgend artikelHuiskamer van Partij presenteert oktoberprogramma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in