We zitten in de laatste week van november. De dagen zijn kort, de temperatuur daalt en december klopt ongeduldig op de deur. Voor veel mensen is dat de maand van lichtjes, warmte, cadeautjes en samenzijn. De feestdagen staan symbool voor genieten, maar voor een heel andere groep betekent december vooral: aanpakken, doorgaan en alle zeilen bijzetten. Want wie denkt dat de horeca vooral in de zomer piekt, is waarschijnlijk nog nooit met kerst in een restaurant geweest. December is geen rustige afsluiter van het jaar, het is voor de horeca goud. De reserveringen stromen binnen, tafels worden weken van tevoren geboekt, menu’s worden verfijnd en decoraties zorgvuldig afgestemd op de sfeer van het seizoen. “De gouden weken”, zeggen ze wel: de weken die het herfstdipje in omzet moeten rechttrekken en soms zelfs het hele jaar positief kunnen maken. Terwijl de rest van Nederland zich tegoed doet aan fonduestellen, wijnarrangementen en feestdiners, staan in de horecakeukens de pannen te zingen en op de werkvloer de koffiekopjes te rinkelen. En terwijl iedereen zich verheugt op genieten, zijn er altijd een paar die het mogelijk maken. Mensen die niet alleen het feest meemaken, maar het creëren. Linn Wouters (25) uit Gulpen is een van die toppers die haar hart in de horeca heeft gevonden: “Sinds 2023 ben ik afgestudeerd als fotograaf en momenteel werk ik fulltime bij Brasserie Zondheet in Ubachsberg.” Het vonkje voor de horeca begon echter in Gulpen te branden: “Ik werk al sinds mijn 16e in de horeca. Eerst als bijbaan en nu sinds een aantal jaar fulltime. Eerst werkte ik met veel plezier in het Brouwlokaal in Gulpen, maar toen onze nieuwe bedrijfsleider een eigen zaak begon en ze me vroegen of ik daar in dienst wilde komen, heb ik de overstap naar Ubachsberg gemaakt.” Daar werkt ze tot op heden met veel plezier. Dat de kalender na het weekend de laatste maand van het jaar aantikt, betekent ook voor Linn dat er weer een drukke periode aankomt: “Normaal is het in de winter inderdaad erg rustig. Gelukkig valt dat bij deze plek wel mee. Ik hou er ontzettend van om actief bezig te zijn. Zou je mij de hele dag achter een bureau met beeldscherm zetten, dan straf je me echt, haha!” Werken in de horeca wordt niet meer door iedereen omarmd, de laatste jaren is toch wel een verschuiving op de arbeidsmarkt te zien. Hoe dat volgens Linn kan? “Ik hoor mensen altijd zeggen dat iedereen in de horeca kan werken. Daar ben ik het resoluut mee oneens. Je moet toch wel een bepaald soort inzicht en gevoel hebben. Geduld maakt ook veel goed en natuurlijk een hartstikke leuk team. Gelukkig heb ik dat laatste sowieso!” Toch erkent Linn dat er nadelen zijn aan het werk: “Je werkt veelal op tijden dat andere mensen vrij hebben of op momenten dat je zelf vrij zou willen zijn. Maar de interactie met gasten, de praatjes die je maakt en de dankbaarheid die vaak terugkomt, dat maakt het eigenlijk allemaal wel goed!” Op dagen dat de horeca een oogje dichtdoet, gaat Linn graag met haar andere hobby’s aan de slag. “Zo ben ik een fanatiek snowboarder en ga ik ook graag op wintersport.” Een andere passie ontdekte ze per toeval: “Tijdens mijn tussenjaar kwam ik erachter dat er een opleiding fotografie bestond. Die ben ik toen ook meteen gaan volgen. Ondertussen had ik ook een semi-professionele camera gekocht en kon ik echt goed aan de slag. Als ik nu naar mijn kinderfoto’s kijk, ontdek ik dat ik destijds ook al altijd een camera om mijn nek had hangen. Dus blijkbaar is dit toch iets wat ik bij me draag, haha!” Of Linn nog leuke dingen op de planning heeft staan? “Absoluut! Ik ga op skivakantie net voor carnaval, maar wat misschien nog veel leuker is, is dat ik ná mijn skivakantie een hondje krijg! Het wordt een Maltipoo en de naam is Yuna!” Zo is de feestmaand voor Linn al een beetje begonnen. Of ze nog aan goede voornemens doet? “Nee, dat vind ik maar iets stoms, haha. Als ik iets wil veranderen, zoals gaan sporten, dan doe ik het ook meteen. Een maand of langer wachten, dat is maar voor de bühne.” Een bucketlistdingetje wat Linn wel graag nog eens zou willen doen? “Dan zou ik heel graag een keer naar mijn geboorteland en -stad willen: Yiyang. Ik spreek de taal verder niet, maar de typische toeristische dingen zou ik wel eens willen zien.” Want of ze nu in Ubachsberg gasten ontvangt of ooit in Yiyang haar roots ontdekt, Linn zal overal met dezelfde open blik en warme gastvrijheid klaarstaan.
Met hart en ziel in de horeca.. – Linn Wouters aan het woord!
LAATSTE NIEUWS
Vaktherapie! – Ilse Willems aan het woord!
Er wordt vaak gezegd: doe wat je leuk vindt, en je hoeft nooit een dag in je leven te werken. Het klinkt mooi, bijna...

















