De voormalig- burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vindt het uitdelen van boetes de enige manier om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus houden.
“Bij kleine boetes denken mensen ‘dat calculeer ik wel in’. Ik vind het heel terecht dat er hoge boetes komen. Dat is de enige manier waarop het werkt”, zei hij maandag in een reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet in televisieprogramma L1mburg Centraal.
Alle evenementen en bijeenkomsten zijn verboden tot en met 1 juni, ongeacht het aantal mensen. “Dit geeft helderheid voor evenementen die tot aan de zomer plaats zouden vinden”, vermeld Hoes. “Ik heb geen idee wat voor een sociaal effect het zal hebben dat mensen elkaar niet meer mogen ontmoeten. We hebben er geen beeld bij wat voor een structurele ontwrichting dat gaat betekenen voor mensen.”
Oorlogssituatie
Burgemeesters krijgen de bevoegdheid groepsvorming tegen te gaan. “Nu wordt het een beetje eng”, stelt Hoes. “Stel je voor dat de buren erachter komen dat je een feestje hebt, dan kunnen ze de politie bellen. Het klinkt heel eng, de buren verklikken. Het is een soort oorlogssituatie, maar het is ook een soort van oorlog, tegen een virus. Als mensen niet gaan luisteren dan wordt het ook nog oorlog tegen elkaar. De burgemeester en politie moeten dan gaan handhaven.”
Eigen verantwoordelijkheid
Het wordt verplicht voor winkels en het openbaar vervoer om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand houden. Eerst krijgen winkels een eigen verantwoordelijkheid. Als ze zich dan niet aan de regels houden, wordt er ingegrepen. “Dat vind ik heel mooi”, aldus Hoes. “Het is ook goed dat er lokaal maatwerk voor burgemeesters komt. Als mensen niet willen luisteren, kunnen burgemeesters lokaal optreden, bijvoorbeeld in een specifieke straat of wijk.”