Waar er op onze planeet sprake is van een wereldwijde crisis, boeken we op een van ‘onze’ andere planeten successen. ‘Perseverance’, dat is misschien wel het meest bekende woord van de Mars 2020 missie en tevens de naam van de op 30 juli 2020 gelanceerde Mars rover. Het rovertje waarvan de naam voor doorzettingsvermogen staat, landde op 18 februari op de rode planeet, wat bij veel mensen voor een enorme vreugde zorgde in deze tijd. Het technologisch hoogstandje zal onderzoek gaan doen naar geologische processen en eventueel vroeger leven op Mars. Een enorm interessante zaak, zeker in deze tijd, waar veel mensen wel zitten te wachten op iets wat sensatie veroorzaakt. Het kost iets: 2,4 miljard euro, maar dan heb je ook wat, aldus de NASA. Technologisch gezien een fantastisch initiatief. Maar kunnen we het nog wel verantwoorden om zulke bedragen aan buitenaardse missies te spenderen, terwijl er op de aarde dagelijks meer dan 690 miljoen mensen honger lijden?
Adriaan van Doorne (21) uit Maastricht vindt van niet: “Absoluut geen goede zaak. Best absurd dat dit anno 2021 nog gebeurt. Op onze eigen planeet zijn zoveel dingen die eerst gefikst moeten worden, en toch gaat er om de paar maanden iets de lucht in wat mij niet echt noodzakelijk lijkt. Als je alleen al kijkt naar de hongersnood, sociale ongelijkheid, klimaatverandering en het uitputten van onze hulpbronnen, dan zou iedereen bij een volgende lancering in opstand moeten komen. Dat doen we nu toch al voor de soms wat minder belangrijke dingen.” Adriaan is overtuigd van zijn gelijk: vermindering van subsidies voor dit soort projecten lijkt hem een betere zaak. Of hij een aangeboden ritje naar Mars zou negeren? “Ja, voor 100 procent! Ik moet toegeven dat ik het ook interessant vind, maar het is gewoon belachelijk hoeveel geld daarin opgaat, terwijl het op onze eigen planeet niet eens fatsoenlijk loopt. En tevens voel ik mij enorm thuis op de aarde, haha.”
Los van zijn kritische blik op ruimtevaartmissies, staat Adriaan dagelijks vrij vrolijk in het leven. Veel sporten, lekker eten en af en toe ook nog een feestje meepakken. Dat dat laatste nu even niet mogelijk is, bezorgt hem geen existentie-angst: “Ik vind het echt ontzettend jammer dat we nu even niet met een paar honderd man samen totaal los kunnen gaan, maar het moet maar even zo. Ik heb het idee dat we op de goede weg zijn, ook al vind ik de maatregelen vaak wel wat te heftig.” Wat voor Adriaan resulteert in veel meer tijd op zijn bord. Goed om te investeren in zijn opleiding Maatschappelijke Zorg voor specifieke doelgroepen aan het Vista College te Maastricht. Een opleiding, waarbij hij wordt klaargestoomd om dagelijks mensen tijdelijk of langdurig te begeleiden bij hun persoonlijk en sociaal maatschappelijk functioneren. “Echt een opleiding die bij me past, want ik ben beslist een mensenmens. Zeker in deze tijd is het wel fijn als je er kunt zijn voor al die mensen waarbij het niet zo soepel loopt. Ik ben daarom ook heel erg blij dat ik het met mijn bijbaan in de begeleidende zorg kan combineren.” En waar de een gelukkig wordt van een Mars missie, wordt de ander gelukkig van mensencontact. Eén ding is zeker: Adriaan is hartstikke blij dat hij in de tweede categorie valt!