Burgemeester Akkermans van Eijsden-Margraten stapt op

Burgemeester Akkermans | Gulp en Geul Journaal

Burgemeester Dieudonné Akkermans stapt per direct op. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering van Eijsden-Margraten. Volgens Akkermans staat het debat rond de IKL-affaire de gemeente in de weg. Het in tien jaar opgebouwde vertrouwen was razendsnel vervlogen, liet de burgemeester weten. Dat alles plaatste hem in „een onmogelijke spagaat”. Hij vindt dat hij als burgemeester recht had op een onafhankelijke beoordeling van zijn handelen, maar dat dat is uitgebleven.

„Het ambt is groter dan de persoon”, stelde Akkermans tijdens een verklaring voor aanvang van de vergadering. Hij blijft beschikbaar voor onderzoeken, verzekert hij.

CDA-fractieleider Erwin Debie sprak meteen na het voorlezen van de verklaring zijn waardering uit voor de woorden van Akkermans. Vervolgens werd de vergadering geschorst tot 20.00 uur. De oppositiepartijen wilden dinsdag eigenlijk een spoeddebat over de rol van CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans in de zogeheten IKL-affaire. Akkermans is voorzitter van de raad van toezicht van natuurbeheerder IKL. Zijn partijgenoot Herman Vrehen was daar directeur en kwam in opspraak omdat hij via IKL zijn eigen bedrijven ingeschakeld zou hebben. Zo sluisde hij volgens NRC grote bedragen aan subsidiegeld naar zichzelf.

Akkermans ontkende dat de raad van toezicht van IKL gebrekkig toezicht zou hebben gehouden op de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de landschapsstichting. „Maar tegen misleidend handelen van een directeur is geen toezicht bestand.”

De gemeenteraad had dinsdag een al geplande vergadering. Akkermans verliet meteen na het voorlezen van zijn verklaring het pand. Het verzoek van de oppositie om een integriteitsdebat te voeren, werd door de coalitiepartijen van tafel geveegd.

- Advertentie -
Vorig artikelJohan Remkes volgt Bovens op als waarnemend com­mis­sa­ris van de Ko­ning
Volgend artikelDoet u mee aan de enquête over wateroverlast?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in