De grensovergangen tussen Nederlands en Belgisch Limburg zijn formeel dicht. Alleen goederen- en dienstenverkeer én mensen die aan de andere kant van de grens werken, mogen passeren. In Voeren mogen sinds donderdag ook afhaalmaaltijden vice versa aan huis bezorgd worden en mogen bijvoorbeeld supermarkten en bakkers uit het Heuvelland in de Belgische gemeente leveren.
Eind vorige week maakte de Belgische overheid bovendien de afbouwstrategie voor de coronacrisis bekend. In die strategie staat in drie fases beschreven hoe de opgelegde coronamaatregelen in de aankomende maanden aangepast kunnen worden. Volgens Gaens is Voeren niet de enige gemeente die, mede door die aangekondigde afbouwstrategie, soepeler omgaat met de grenssluiting. “De burgemeester van Kinrooi denkt er hetzelfde over en ik weet zeker dat ook andere Belgische grensgemeenten er zo mee omgaan, of willen omgaan”, zegt hij. Een ministerieel besluit is het uitgangspunt voor de burgemeesters, die op hun beurt zelf afspraken maken met de politie en grensgemeentes. “Er verandert ook zoveel in de laatste tijd dat het moeilijk is om één lijn te hanteren”, vindt Gaens.
Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem
De burgemeester van Voeren heeft regelmatig contact met de burgemeesters van Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem. “Over praktische zaken en als er iets verandert”, aldus Gaens. De versoepeling is voor ondernemers in het Heuvelland een welkome boodschap. Meerdere supermarkten bezorgen doorgaans boodschappen bij klanten die in de Belgische gemeente wonen.
Grensovergangen
Verkeer dat de grens tussen Voeren en Nederlands Limburg wil passeren, kan dat op dit moment op twee plaatsen doen: via de Rijksweg bij Withuis en via de N598 bij De Plank. De sluipwegen zijn nog steeds versperd. “Bij De Plank wordt overdag gecontroleerd, de grensovergang bij Withuis is open met incidentele controles. Maar met de afbouwstrategie in het achterhoofd moeten we maar eens bekijken in hoeverre de grenssluitingen opgeheven kunnen worden”, zegt de burgemeester.