1 mei: opnieuw grenscontroles dit weekend

Vanwege een Duitse feestdag vrijdag gaat de marechaussee het hele weekend opnieuw het verkeer vanuit Duitsland controleren.

De Dag van de Arbeid op 1 mei is voor veel Duitsers en Belgen een vrije dag. Traditioneel komen onze zuider- en oosterburen dan naar onze regio voor vermaak of om te winkelen.

Verzoek om rechtsomkeert te maken
Vanwege de coronamaatregelen gaat de marechaussee een zogenaamd ‘ontmoedigingsbeleid’ voeren. Duitsers mogen de grens wél gewoon oversteken, maar worden vriendelijk verzocht rechtsomkeert te maken. De Duitse overheid verzoekt burgers ook om alleen de grens over te gaan als dat echt nodig is: niet voor boodschappen of een dagje uit.

Bij de Belgische grens controleert de veiligheidsregio niet: die zit op slot omdat België al weken strenge grenscontroles houdt.

Veiligheidsregio: files, maar weinig Duitsers
De marechaussee controleert al een aantal weekenden bij de Duitse grens. “De afgelopen weken hebben we gezien dat het aantal Duitsers dat een bezoek brengt aan onze regio tot een minimum is gedaald”, zegt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De controles leiden vaak tot files aan de grensovergangen. Dat geeft een druk beeld, zegt de veiligheidsregio. Maar dat wil niks zeggen over eventuele drukte in Limburgse steden.

Outlet Roermond wil weer open
Een grote trekpleister waar Duitsers op 1 mei van oudsher naar toe trokken is het Designer Outlet Roermond. Dat is op last van de veiligheidsregio al zes weken gesloten, maar het merkendorp liet wel weten weer open te willen. De directeur heeft een plan ingediend bij de veiligheidsregio, waarin staat beschreven hoe het winkelgebied wil omgaan met de coronamaatregelen.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio kon niet zeggen op welke termijn een besluit wordt genomen over eventuele heropening.

- Advertentie -
Vorig artikelBurgemeester Voeren overweegt versoepeling grensmaatregelen
Volgend artikelIndy Zinzen uit Mechelen over haar eindexamenperiode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in