Een bijzonder muzikaal avontuur in Eijsden-Margraten

Drie vragen aan
Eijsden-Margraten vormt het decor van een bijzonder muzikaal avontuur: ‘Samenklank’. Samenklank is een projectorkest van individuele muzikanten én muziekverenigingen uit onze gemeente. Het slotconcert van het projectorkest is volgend voorjaar. Bart van Dongen, als componist betrokken bij Samenklank vertelt ons meer:

Wat is het doel van Samenklank?
Het verbinden van muzikanten uit de hele gemeente staat centraal in dit project. Voor het concert wordt een speciale compositie geschreven, opgebouwd uit kenmerkende muziekstukken, aangeleverd door muziekverenigingen uit de gemeente.

Zijn er al veel muziekstukken ingediend?
Ja, er zijn 21 zeer diverse hartenstukken ingediend door verenigingen. Composities die hen om verschillende redenen dierbaar zijn. Een compositieopdracht, een compositie waar men hoge ogen mee heeft gegooid op een concours. Een ontroerend stuk of gewoon een stuk dat men heel graag speelt omdat het zo leuk is om te doen.

Kun je iets vertellen over je aanpak?
Mijn aanpak is een mengeling van door mijzelf gecomponeerde gedeeltes en fragmenten uit de ingebrachte hartenstukken. Mijn werkwijze voor Samenklank kun je vergelijken met het remixen in de popmuziek. Met een remix maak je iets nieuws van bestaand materiaal. Dat is in feite ook wat ik voor Samenklank doe. Mijn uitgangspunt is altijd dat iedereen plezier beleeft aan het spelen van een compositie. Het unieke stuk wordt éénmalig gespeeld tijdens een spetterend slotconcert!

Achtergrond Bart van Dongen
Bart van Dongen is componist en musicus. Hij was tot april 2017 artistiek directeur van Intro/In Situ in Maastricht. Momenteel is hij artistiek leider van het muziekpodium POM Eindhoven. Bart heeft ruime ervaring opgedaan met het componeren van HaFa muziek voor muzikale producties op bijzondere buitenlocaties.

- Advertentie -
Vorig artikel‘Het nieuwe normaal’ met Lynn Crutzen aan het woord
Volgend artikelHeuvellandse Eindexamenleerlingen: Janne de Reus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in