Op zondagmiddag 28 november 2021 zal er in ’t Patronaat in Banholt de tiende expositie  van de Stichting Heemkunde Tebannet plaatsvinden.Dit jaar worden de stambomen van de families Bours, Box, Custers en Loo gepresenteerd. Andere thema’s zijn de steenkolenmijn van Tebannet, vondsten uit een gierput in Terhorst, voorwerpen en munten die Frans Bessems met een metaaldetector heeft gevonden in en om Banholt en Terhorst, en oude gebruiksvoorwerpen en werktuigen. De expositie wordt om 13.30 uur geopend door voorzitter Bert Aarts.

Presentatie familie Box

Over de familie Box zal er ook een presentatie gehouden worden die begint om 15.30 uur. Uitgangspunt hierbij is de notariële akte uit 1842 die de verdeling van de goederen van het echtpaar Mathijs Box en Maria Elisabeth Reinders beschrijft.

Er wonen geen personen met de naam Box meer in ons dorp. De familie Box is in het verleden echter verbintenissen aangegaan met families die nu wel nog in Banholt wonen zoals Steijns, Troisfontaine, Hutschemakers, Flamand, Kleijnen, Brouwers en Lardinois. De echtelieden Mathijs en Maria Elisabeth bezaten vrij veel percelen land. Oude veldbenamingen komen dan ook veelvuldig voor in de beschrijving van hun erfenis en in de presentatie.

Verkoop activiteitenkalender

Direct na de opening start ook de verkoop van de activiteitenkalender van 2022 die als titel heeft: “Joonk gelierd is aod gedoon” of zoals een oud gezegde luidt: “De kloek liert de kuuke dabbe”. Ook andere publicaties en dvd’s van de SHT zijn weer te koop waaronder het boekje “De steenkolenmijn van Tebannet”. Tot 17.00 uur is er gelegenheid om de tentoongestelde zaken te bekijken en onder het genot van een drankje en een hapje een praatje te maken met de bestuursleden van de heemkundestichting of andere aanwezigen.

De toegangsprijs voor de expositie bedraagt 1,50 euro per persoon. Personen die ook in 2022 sympathisant worden van de SHT krijgen voor 10,- euro een kalender, twee nieuwsbrieven en twee toegangsbewijzen. Deze laatste geven recht op vrije toegang bij een activiteit van de SHT, dus ook bij de expositie. In eerdere jaren verstrekte toegangsbewijzen in het kader van het sympathisantschap geven ook recht op vrije toegang. Omdat de activiteiten van onze stichting in 2020 vanwege de coronamaatregelen niet hebben plaatsgevonden, kunnen deze toegangsbewijzen tijdens de expositie ook als consumptiebon voor frisdrank, koffie en thee gebruikt worden. Er is weer volop te bekijken, dus komt dit alles zien. Toegang tot de expositie is conform de op 28 november geldende coronamaatregelen. Voor informatie: tel. 06-51561182 (ook via email rob.hermans@planet.nl).

- Advertentie -
Vorig artikelCabaret Sophianum uitgesteld
Volgend artikelVier Taizé-vieringen in de Advent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in