Na een maandenlange voorbereiding is het zo ver: kinderen kunnen al lezend leren over het thema ‘Cittaslow’ en ontdekken wat dat allemaal inhoudt via het kinderboek dat de gemeente Gulpen-Wittem heeft uitgebracht. Vandaag vond de officiële boekpresentatie plaats in de nieuwe gemeenschapsaccommodatie in Gulpen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst onthulde burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens samen met een aantal kinderen trots het eerste exemplaar. Popkoor Galou uit Gulpen bracht (via een film) op de melodie van de Cittaslow hymne een uniek lied ten gehore met teksten uit het boek. Aansluitend opende de burgemeester een expositie over het Cittaslow kinderboek in de bibliotheek. [Beluister het lied]

Het verhaal van Cittaslow in Gulpen-Wittem

“Het boek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeenschap zelf”, vertelt Anjo Steijns-Bodelier uit Wijlre, initiatiefnemer van het boek. “En voor de productie met hulp van ondernemers uit de omgeving. De prikkelende teksten zijn geschreven door Jean-Philippe Rieu en de kleurrijke tekeningen afkomstig van Marion Verhappen. De aanloop naar de presentatie van het boek was aandoenlijk, oprecht en daardoor minstens net zo waardevol als het uiteindelijke boekwerk zelf.” Dat bevestigt Jean-Philippe Rieu vol overtuiging. “We hebben alle basisscholen en hoeskamers in de gemeente bezocht om samen met jongeren en ouderen te filosoferen over Cittaslow en wat dit voor hén inhoudt. Keer op keer gebeurde er iets bijzonders bij deze sessies. De input was dikwijls zo puur dat we voor de herkenbaarheid sommige frases letterlijk hebben overgenomen. Het is écht een boek van Gulpen-Wittem.”

Bewustwording

De gemeente Gulpen-Wittem is in 2018 benoemd tot ‘Cittaslow gemeente’. “Dat staat voor een goede kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers, in een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap met krachtige sociale gemeenschappen”, licht burgemeester Ramaekers toe tijdens de boekpresentatie. “Om jongeren te laten ervaren wat Cittaslow inhoudt en waarom we dit gedachtengoed koesteren en moeten doorgeven aan volgende generaties heeft de gemeente dit boek uitgebracht. Vanaf het begin zijn inwoners, jong en oud, nauw betrokken. Dat maakt het eindresultaat herkenbaar en waardevol. Ik ben echt ontzettend trots en raad vanzelfsprekend iedereen die meer wil weten over Cittaslow aan om dit boek te lezen!”

Slak Citta gaat op reis

Het verhaal gaat over slak Citta die alle dorpskernen van Gulpen-Wittem bezoekt en op zoek gaat naar haar eigen identiteit. Ze komt tijdens haar reis in aanraking met bewoners, de lokale tradities, gebruiken en herkenbare locaties in Gulpen-Wittem. Geïnteresseerden kunnen het boek kopen bij een van de ondernemers welke vorig jaar benoemd zijn tot Cittaslowambassadeur: Bed & Breakfast Dalauro, de Gerardushoeve, de Eyserhalte, Schaapskooi Mergelland en Taverne Lambieck. Het boek is ook verkrijgbaar bij de Bibliotheek en Visit Zuid Limburg winkel in Gulpen.

Meer informatie

De expositie van het kinderboek in de bibliotheek in Gulpen loopt tot 1 januari 2021 en is gratis toegankelijk voor publiek. Binnenkort komt er een sfeerimpressie van de boekpresentatie op www.facebook.com/gemgulpenwittem. Meer informatie over Cittaslow is ook te raadplegen via www.cittaslow-nederland.nl.

- Advertentie -
Vorig artikelLim­burg rijdt elek­trisch helpt on­der­ne­mers
Volgend artikel“Smallnews” – Iris Schellings aan het woord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in