Gemeenten in Zuid-Limburg (Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem, Vaals, Meerssen en Stein) vinden het belangrijk dat hun inwoners zo soepel mogelijk geholpen kunnen worden om hun schulden op te lossen. Zij hebben daarom besloten om samen met Kredietbank Limburg het convenant Lokale Overheid van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening, te ondertekenen.

Gemeenten helpen inwoners die schulden hebben, maar zijn tegelijkertijd vaak ook één van de instellingen waar de hulpvrager schulden heeft. Sterker nog, de lokale overheid is een veel voorkomende schuldeiser. Waterschappen en gemeenten staan in de top 4 van meest voorkomende publieke schuldeisers. In termen van hoogte van de schuld staan gemeenten in deze top 4 op nummer twee.

Het convenant regelt dat voor hulpvragers die zich melden bij een gemeente, de gemeentelijke incasso opgeschort wordt. Dat betekent dus schuldenrust voor de inwoner, die zo de ruimte krijgt om samen met een schuldhulpverlener te werken aan een oplossing van de problematische schulden. Het convenant regelt ook dat de afdeling Invordering van de gemeente in principe bij voorbaat akkoord gaat met het voorstel van de schuldhulpverlener om een schuld te saneren.

Op deze manier willen gemeenten het goede voorbeeld geven aan andere schuldeisers zodat de schuldhulpverlening voor inwoners nog voortvarender opgepakt kan worden. Het convenant is zeker in deze tijd relevant, waarin veel mensen oplopende schulden en betalingsproblemen krijgen door de hoge energieprijzen en inflatie.

- Advertentie -
Vorig artikelBen je donderdag in de buurt van Duitsland? Dan kun je een testalarm krijgen
Volgend artikelVolta Limburg Classic toertocht in 2023 ook voor gravel- en mountainbikes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in