Gou­ver­neur Theo Bo­vens ont­steekt Lim­burgs Vrij­heids­vuur in Roer­mond

Gouverneur Theo Bovens heeft om middernacht het Vrijheidsvuur ontstoken op de Markt in Roermond. De fakkel met het bevrijdingsvuur werd na de Nationale Dodenherdenking vanuit Wageningen naar alle provincies gebracht, waar de Commissarissen van de Koning de fakkel in ontvangst namen om op hetzelfde moment het Vrijheidsvuur te ontsteken. Dat gebeurde in de steden waar zonder coronacrisis vandaag de Bevrijdingsfestivals zouden hebben plaatsgevonden. Voorafgaand aan het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Roermond was er een korte ceremonie zonder publiek, waarbij behalve gouverneur Bovens ook burgemeester Rianne Donders en voorzitter Rob Vossen van het Bevrijdingsfestival aanwezig waren.

Vuurdrager voor Limburg was Rachel Schepers die de fakkel in Roermond aan gouverneur Bovens overhandigde. Zij was hiervoor gevraagd vanwege haar bijzonder familieverhaal in relatie tot Roermond en de Tweede Wereldoorlog.(*)
Het Vrijheidsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. In samenwerking met alle Bevrijdingsfestivals is vanwege de coronacrisis op deze manier duidelijk gemaakt dat overal in Nederland wordt stilgestaan bij 75 jaar vrijheid en bij het feit dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Gouverneur Theo Bovens heeft eerder opgeroepen vandaag, op 5 mei, de vlag uit te hangen om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan al die mensen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.
Met het ontsteken van het vuur is ook een einde gekomen aan de viering van ’75 Jaar Bevrijding Limburg’. Tussen september vorig jaar en maart is tijdens honderden activiteiten in de hele provincie aandacht geweest voor het herdenken van slachtoffers en het eren en bedanken van verzetsmensen en bevrijders. De afronding van dat programma is begin maart in de war geschopt door de coronacrisis. Een aantal herdenkings- en culturele activiteiten worden wellicht op een later tijdstip ten uitvoer gebracht, maar dat ligt aan de organisatoren ter plaatse.
Niet alleen de Provincie Limburg, maar ook het Burgercomité onder voorzitterschap van Herman Kaiser en vooral de duizenden vrijwilligers hebben van ’75 Jaar Bevrijding Limburg’ op een indrukwekkende manier een succes gemaakt en laten zien hoe belangrijk de waarde van vrijheid is.

75 Jaar Bevrijding Limburg: www.75jaarbevrijdinglimburg.nl
(*) Het verhaal van Rachel Schepers: www.vrijheid.nl/verhaal/50

- Advertentie -
Vorig artikelDodenherdenking Gemeente Eijsden-Margraten
Volgend artikelFemke Steins uit Noorbeek over haar eindexamenperiode

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in