Gulpen-Wittem neemt deel aan de week van de veiligheid

Vandaag is de week van de Veiligheid van start gegaan. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit, zoals overvallen, inbraken en diefstallen, toe. Daarom organiseren ondernemers, gemeenten en politie deze week activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt de focus op het voorkomen van heling.

Startsein
Alle Heuvellandgemeenten brengen tijdens de Week van de Veiligheid sjablonen aan op stoeptegels. Deze sjablonen bevatten teksten die aandacht vragen voor een veiligheidsthema, zoals bijvoorbeeld diefstal. Onze wijkagent Ronald Dobbelstein heeft met zijn collega’s vandaag op diverse locaties in de gemeente (tijdelijke) sjablonen ingezet.

Thema dit jaar: terugdringen van heling
Dit jaar is het thema van de Week van de Veiligheid ‘het terugdringen van heling’. Bijna 8 op de 10 mensen zouden een zichtbaar gestolen fiets niet kopen, zo blijkt uit onderzoek. Toch komt heling regelmatig voor, ook onder ondernemers. Met alle gevolgen van dien. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten. Gelukkig kunnen ondernemers veel doen om heling te voorkomen. Zo kunnen ze hun waardevolle bedrijfseigendommen registreren in de app Stop Heling. Na diefstal kan de politie geregistreerde producten sneller opsporen en de dief eerder achterhalen. Als ze zelf tweedehands spullen opkopen, kunnen ze vooraf via Stop Heling controleren of deze bij de politie als gestolen geregistreerd staan. Opkopers zijn wettelijk verplicht een inkoopregister bij te houden, waarin ze een omschrijving van het opgekochte goed en de naam en het adres van de aanbieder noteren. Tegenwoordig gebruiken veel ondernemers hiervoor het Digitaal Opkopers Register (DOR) dat gekoppeld is aan de database van Stop Heling. Zodra een gestolen goed wordt opgekocht, ontstaat er een match met Stop Heling en ontvangt de politie automatisch een melding.

- Advertentie -
Vorig artikelWoning gesloten na aantreffen hennep in Valkenburg
Volgend artikelNoorbeek gekozen als mooiste dorp van Limburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in