Het 23ste periodiek van Heemkundevereniging Galopia Gulpen staat weer boordevol wetenswaardige informatie.

Niet alleen het “actuele” onderwerp van het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin ontspanning voor de soldaten, en ook ongevallen en ongelukken aan bod komen, is de moeite van het lezen meer dan waard. Deze gegevens zijn gedeeltelijk uit het dagboek van Liesel Dalpke afkomstig. Dat boek is trouwens nog steeds à 10 euro via de bestuursleden van Galopia beschikbaar. Ook interessant is het nijver doorwerkte artikel over de grensproblemen tussen Wijlre, Wittem en de Heerlijkheid Gulpen in de 18e eeuw. Voor velen nieuw zal ook de informatie zijn, die in een artikel over het Gasthuis van Gulpen door de eeuwen heen wordt aangedragen. En wat aan uitleg en toelichting bij het zegel van de heerlijkheid Gulpen wordt vermeld, behoort zeker ook niet tot het gemeengoed van iedereen.

Naast deze “historische” artikelen ook aandacht voor de jaren 30 en 50 van de vorige eeuw. In de 30 komt een zeer uitgebreide tentoonstelling aan bod. En in de jaren 50 van de vorige eeuw wordt de nieuwe periode van vrijetijdsbesteding aangekaart. Tevens in die periode ook aandacht voor onderwijzers en groepsfoto’s van schoolklassen uit die tijd, waarbij een beroep wordt gedaan op ieders geheugen om de juiste namen van leerlingen te vinden. Bij de zoekplaatjes, waarbij namen worden gevraagd en aangereikt, kan het gebeuren dat de actieve Galopiakrachten toch een verkeerde naam noteren. En wat ook voorkomt: soms blijft het een discussiepunt.

Nieuwe abonnees op het Galopia-periodiek dienen 5,- euro over te maken op rekeningnr. NL93 RABO0147242053 t.n.v. heemkundevereniging Galopia. Men krijgt dan zowel nr. 23 alsook nr. 24 in de bus. Vermeldt wel duidelijk uw naam en adres. Want die informatie wordt niet meer door de bank verstrekt. Opnieuw veel leesplezier toegewenst, en laat de redactie eens weten wat u van deze nieuwe Galopia-publicatie vindt.

- Advertentie -
Vorig artikelIn Nijswiller luiden ook klokken van ‘hoop en troost’!
Volgend artikelLedenavonden ZijActief Slenaken afgelast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in