‘The Making of a Talent’ zou het motto kunnen zijn, waarmee het optreden van de jonge, veelbelovende organist Reinier Korver uit Werkendam op het bekende Müller-orgel van de H. Agatha parochiekerk in Eys kan worden geafficheerd. De Müller-orgels van Wijlre en Eys van de drie gebroeders Müller uit Reifferscheid in de Duitse Eifel behoren tot de beste ooit gemaakt en ook tot de best bewaarde. Het aanstormende Nederlandse orgel-talent Reiner Korver is voor het eerst in het Zuid-Limburgse pittoreske Eys te horen op vrijdagavond 29 juli om 20.00 uur op het in 1844 opgeleverde kwaliteitsproduct van de Müllers. Korver liet reeds op veel plaatsen overtuigende orgelwerken opnemen, dat hij – inventief gecombineerd met knap beeldmateriaal – op internet plaatste.

Stammend uit twee periodes

Het Müller-orgel van de H. Gertrudis parochiekerk in Wijlre is in twee latere fases tot stand gekomen: namelijk voor 2/3e deel in 1861, en in 1875 het restant van het Positiv. De oudste zoon, Josef (1803-1876), een van de drie broers van orgelmaker Paul Müller (1773-1843), zette zijn handtekening onder het contract voor het orgel in Wijlre.

Programma uit vier perioden

Organist Korver uit Werkendam heeft gekozen voor muziekvoorbeelden uit vier perioden: Allereerst uit de laat Georgische periode voor Prelude, Arietta & Fugue in C-minor van Samuel Wesley (1766-1837), een tijdgenoot van Wolfgang Amadeus Mozart, die door sommigen ook wel ‘de Engelse Mozart’ (Wikipedia) wordt genoemd. Dan volgt uit de Klassieke / Galante Tijd van Justin Heinrich Knecht (1752-1817) het intrigerende en eigenzinnige ‘Die durch ein Donnerwetter unterbrochne Hirtenwonne’, een muzikale orgel-schildering uit de overgangstijd tussen barok en classicisme voor gegoede burgerij. Het wordt spannend te horen hoe het jonge orgel-talent het verre dondergeroffel in zwoele luchten aankondigt en daarbij het opgewekte hertengezang stoort. Dan de uitbraak van het onweer, waarin het gejammer van herten nog hoorbaar is. Als dit is verstomd, klaart ook de lucht akoestisch op en krijgen de hertengezangen opnieuw ruimte om zich te manifesteren. Van Joseph Haydn (1732-1809) weerklinkt vervolgens diens stemmige Andante uit het Trumpet Concerto in Es en van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) het niet te verwisselen Allegro uit ‘Eine Kleine Nachtmusik’. De vierde muziekperiode, de Romantiek, is in het programma vertegenwoordigd door de Engelse componist Samuel Sebastian Wesley (1810-1867), zoon van Samuel Wesley, waarmee het orgelconcert geopend werd. Van diens zoon worden nog het Larghetto in F-sharp-minor en Choralsong and Fugue tot klinken gebracht. Een interessante programmaselectie om naar uit te zien!

- Advertentie -
Vorig artikelGratis kookcursus in Eijsden-Margraten
Volgend artikelTweede hotel vrijgemaakt voor opvang vluchtelingen uit Oekraine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in