De Kring Valkenburg & Heuvelland van het LGOG en de Heemkundevereniging Schin op Geul organiseren op donderdag 14 augustus een lezing met veel beeldmateriaal over de geschiedenis en structuur van de Vlaamse stad Mechelen (provincie Antwerpen) in Gemeenschapshuis ’t Geboew aan de Warande 43 in Schin op Geul. Adres: 6305 AX op hat Ljubljanaplein.
Uitleg en begeleiding
Geograaf Hub Stohr, die het gezelschap ook op zaterdag 23 augustus met uitleg naar Mechelen zal begeleiden, zal tijdens de lezing tekst en uitleg geven. Op 14 augustus wordt de geschiedenis van Mechelen en hoe de stad is opgebouwd uitgebreid besproken tijdens bovengenoemde lezing. Het is een goede voorbereiding op het bezoek aan de stad op 23 augustus.
Tal van monumentale hoogtepunten
Mechelen is een mooie Vlaamse stad met een indrukwekkend verleden, maar ook een levendige en moderne sfeer vandaag. In de Middeleeuwen was Mechelen een belangrijke stad, vooral door de productie van hoge kwaliteit wollen lakens. De rijkdom die toen werd verdiend, is nog steeds zichtbaar in de prachtige gebouwen zoals de Sint-Romboutskathedraal, de Grote Markt met stadhuis, lakenhal en belfort en andere mooie plekjes in de binnenstad.
Typerende Renaissancestijl
In de 14e en 15e eeuw kende de stad haar gouden tijden. Een bekende persoon is Margaretha van Oostenrijk. Zij was van 1507 tot 1530 landvoogdes en vestigde zich in Mechelen, waardoor de stad de hoofdstad werd van de Nederlanden onder de Habsburgers. Aan de oevers van de rivier de Dijle ontwikkelde Mechelen zich snel tot een centrum van bestuur, kunst, ambacht en wetenschap. Er werden mooie paleizen gebouwd in Renaissancestijl, die nog steeds de stad sieren.
Voor- en tegenspoed
Maar andere tijden braken aan. Het bestuur verhuisde naar Brussel en de Tachtigjarige Oorlog brak uit. De Beeldenstorm verwoestte veel kerken en kloosters. Toch bleef Mechelen een belangrijke katholieke stad en het religieuze bestuurscentrum van de Zuidelijke Nederlanden. De beroemde meubelmakers uit de stad maakten prachtige barokke interieurstukken voor de kerken, en er werden ook nieuwe kerken gebouwd in dezelfde stijl. Helaas ging het in die periode ook minder met de stad. Mechelen werd een rustige provinciestad, ingeklemd tussen de grote steden Brussel en Antwerpen.
Monumentaal maar ook levendig
Tegenwoordig is Mechelen nog steeds een relatief kleine stad, kleiner dan bijvoorbeeld Maastricht. Maar de stad toont nog steeds haar rijke geschiedenis. Het is ook een levendige, moderne stad met een mooi opgeknapte binnenstad, vol monumenten, gezellige winkels, restaurants en goed gerestaureerde buurten.
Verdere informatie
De lezing op donderdag 14 augustus 2024 is ook voor niet-leden gratis toegankelijk, met de mogelijkheid van een vrije gift. U kunt ook de lezing bijwonen zonder aan de excursie deel te nemen, of aan de excursie deelnemen zonder de lezing bij te wonen.
Voor deze excursie wordt aan leden van de Heemkundevereniging Schin op Geul en van het LGOG een bijdrage van € 30,- per persoon gevraagd; voor niet-leden bedragen de kosten € 35,-. Betaling vindt plaats bij aanvang van de excursie (via tikkie of contant). In de bus is plaats voor 50 personen. De volgorde van aanmelding is bepalend voor de deelname.
U kunt zich vanaf 21 juli tot zaterdag 16 augustus aanmelden bij de heer John van Weersch (via tel. 06- 18902051 of per e-mail: johnvanweersch@ziggo.nl). Annuleren van een aanmelding kan tot uiterlijk woensdag 20 augustus; na deze datum zijn we helaas genoodzaakt om de reissom in rekening te brengen. Consumpties en lunch tijdens de excursie zijn voor eigen rekening. Omstreeks 18.15 uur verwachten we weer in Schin op Geul terug te zijn.