In de gemeenten Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul is een initiatief gestart om een gezamenlijke energiecoöperatie op te richten. De gemeente Gulpen-Wittem organiseerde woensdag 25 januari een bijeenkomst voor inwoners die hier meer over wilde weten. Daar kwamen ruim 50 belangstellenden op af.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die samenwerken op het gebied van energie en stroomopwekking. Op deze manier willen zij een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. Twee derde van de 31 Limburgse gemeenten beschikt al over zo’n initiatief. Deze 20 coöperaties zijn verenigd in de koepel van REScoop Limburg. Het streven van REScoop Limburg is om in elke gemeente een eigen coöperatie te helpen oprichten.

EMEC gaf (Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie) een presentatie over hoe een energiecoöperatie werkt en wat de voordelen zijn van een energiecoöperatie in de gemeente. De initiatiefnemers voor het oprichten van een energiecoöperatie in de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem waren aanwezig om hun plannen uit te leggen, waaronder Johan Verstappen: ‘Het overgrote deel van de aanwezigen gaf aan belangstelling te hebben voor een lokale energiecoöperatie en zelf ook actief mee te willen werken.‘

De gemeenten trekken hier samen in op, zodat er voldoende bestuurskracht is om een lokale energiecoöperatie op te richten.

Aanmelden

Wilt u zich ook aansluiten bij dit initiatief? Dan roept de gemeente op om contact op te nemen met Ilona van den Esschert, beleidsmedewerker Milieu van de gemeente Gulpen-Wittem via duurzaamheid@gulpen-wittem.nl of telefoonnummer 14 043.

De volgende stap is het plannen van een vervolgbijeenkomst met iedereen die belangstelling heeft.

- Advertentie -
Vorig artikelSamen sporen van dieren zoeken!
Volgend artikelSamenwerkingsverband met onderwijs in Heuvelland: ‘Samen komen we verder’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in