“We mogen weer!” Dat was de gedachte van meer dan een miljoen mensen die wel zin hadden in een groot testevenement in Breda. De zogenoemde Fieldlab Evenementen zijn experimentele evenementen die voor, tijdens en na het evenement een goed beeld moeten geven op welke manier er in de toekomst weer veilig met veel contacten omgegaan kan worden. Leuk en aardig allemaal, maar hoewel iedereen vooraf een negatieve testuitslag moest overleggen, is het niet helemaal zonder risico. Dat stootte een aantal artsen die 400 meter verderop aan het vechten zijn tegen de Corona pandemie tegen de borst. Een petitie die meer dan 300.000 keer ondertekend werd, liet de burgemeester van Breda een streep door het evenement halen. Een goede beslissing?

Luna Romkens (18) uit Simpelveld vindt hen ondanks alle commotie een gemiste kans: “Als je het aan mij vraagt, vind ik onderzoeken op het traject naar een samenleving die met corona kan omgaan veel belangrijker. Als we hierbij mogelijkheden vinden die ons op een veilige manier naar een evenement kunnen laten gaan, is dat voor iedereen voordelig.” Het is een bijzondere tijd, zeker als je in de periode van je eindexamen zit. Het is niet voor het eerst dat examenleerlingen hun felbegeerde papiertje moeten halen tijdens een pandemie, maar ondanks de afgekondigde versoepelingen blijft het een stressvolle tijd volgens Luna: “Vooral eigenlijk omdat we vorig jaar veel aandacht misliepen die we echt nodig hadden. Er wordt van je verwacht dat je op een bepaald niveau zit, wat je in de praktijk eigenlijk niet kunt halen.” En dat bracht soms nog wel wat frustratie met zich mee tijdens het studeren op haar slaapkamer. Alhoewel slaapkamer…, Luna zag dat een tijd lang toch wel heel anders:

“Het leek letterlijk mijn bunker. Mijn slaapkamer was omgetoverd tot de plek waar ik mijn online lessen volgde, mijn huiswerk maakte, kon uitrusten en ook nog kon slapen. Ik was heel erg blij dat we weer écht naar school mochten. Dan kon ik die plekken tenminste weer een beetje gescheiden houden.” Online lessen? Die mogen voor haar voorgoed afgeschaft worden. Niks ten nadele van de docenten, want die stonden soms wel 24/7 voor haar klaar, maar hoe geweldig het een aantal jaar geleden ook leek, Luna prefereert toch liever de aanwezigheid in een écht klaslokaal. En dan, als dat papiertje eindelijk binnen is, dan is het tijd om te beginnen aan die eindeloze bucketlist. Nummer een? “Een verre reis maken! Het liefst naar Thailand, dat lijkt me echt een heel mooi avontuur. Maar door de coronacrisis zal dat plan ook nog even in de ijskast gezet worden.” Dan maar wat gezelschapsspellen spelen, want dat was toch wel de beste tijdsbesteding tijdens de lockdown voor haar. Of ze tegen haar verlies kan? ”Jazeker, haha! Mij gaat het om het plezier, niet om het winnen. Als er plezier inzit, dan ben ik al meer dan tevreden.” Nu de terrassen in de middag weer opengaan is dat voor Luna ook echt een verademing: “Dat we weer van een terrasje mogen genieten is geweldig. Natuurlijk hoor je iedereen altijd over meer en meer, maar ik ben hier superblij mee. Als we er verstandig mee omgaan, dan zal de rest vanzelf komen. Maar dat blijft natuurlijk de grote vraag.”

- Advertentie -
Vorig artikelCorona zorgt voor uitstel grote uitgaven
Volgend artikelMilieupark: dit afval bied je gratis aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in