Wethouder Chris Piatek van de gemeente Eijsden-Margraten heeft zijn handtekening gezet onder het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder inwoners doorbreken.
Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Eijsden-Margraten gaat het om 57% van de 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.
Chris Piatek: “Eenzaamheid is een serieus probleem in onze samenleving, zowel onder ouderen als jongeren, en naar aanleiding van de coronamaatregelen extra actueel. De aanpak van eenzaamheid heeft binnen onze gemeente volop aandacht bij onder andere ons sociaal team en onze participatiecoach. Onder het motto ‘positieve gezondheid’ kijken zij samen met inwoners naar mogelijkheden op het gebied van zingeving en meedoen in de maatschappij. Daarnaast zetten ook onze zorgpartners zich in tegen eenzaamheid en zijn er tal van mooie burgerinitiatieven. Het doel van het aansluiten bij het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ is om lokale en landelijke initiatieven met el-kaar te verbinden om eenzaamheid zo nóg gerichter aan te pakken!”
Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ is in 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen zo’n 140 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.
Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zor-gen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid door-breken, dat kunnen we allemaal.”
Kijk wat u kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.