Terwijl ik dit schrijf, gutst de regen langs mijn ramen. Voor het eerst in tijden. Want de afgelopen maanden viel er nauwelijks neerslag. Net als afgelopen zomer, en net als de zomer daarvoor. Ook dat is een nieuwe realiteit: droogte, afgewisseld met hevige buien.

Die droogte eist zijn tol. Er ontstaan hitte-eilanden en watertekort of juist -overlast, de biodiversiteit staat onder druk. Daar kunnen we over klagen, maar we kunnen er ook iets aan doen. Allereerst door het probleem te erkennen en te kijken naar de hittekaarten en wateroverlastkaarten van onze gemeente. Vervolgens door keuzes te maken.

Hoe maaien we de bermen? Waarmee bedekken we de daken? En wat doen we met de voortuin? Elke stoeptegel die erin of eruit gaat, heeft invloed op het geheel. En daarmee óók op ons. Want gezondheid, biodiversiteit en klimaatacceptatie zijn als een groene driehoek met elkaar verbonden.

Om in te spelen op toekomstig watertekort, moeten we nú iets doen. Laten we daarom kiezen voor natuurinclusief beheer. Als gemeenschap, maar ook als individu. De keten organiseren en afstand nemen van overdreven netheid in de buitenruimte. Initiatieven ontplooien in de buurt om moeder natuur te helpen.

Het recent aangeplante tiny forest op het schoolplein in Gronsveld is een mooi startpunt van deze beweging. Hier komen gezondheid en biodiversiteit samen. En we nemen de kinderen van meet af aan mee. Dus lever die bestrijdingsmiddelen in en plant een boom in de tuin. Verander uw eetpatroon. En geef het klimaat én uw gezondheid een impuls.

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

- Advertentie -
Vorig artikelGemeente Eijsden-Margraten sluit zich aan bij ‘Eén tegen eenzaamheid’
Volgend artikelTweede Kamer wil oplossing voor gedupeerde grensondernemers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in