De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil vóór 1 juli een oplossing voor zelfstandige ondernemers die in Nederland werken of een winkel hebben maar net buiten België of Duitsland wonen. Vanwege de situatie met betrekking tot woon-werkverkeer in het buitenland, hebben zij momenteel in geen van de drie landen recht op een corona-uitkering voor levensonderhoud.
De Tweede Kamer stemde vrijwel unaniem in met het verzoek van het CDA, waarbij de regering werd verzocht België en Duitsland te raadplegen om de situatie te beëindigen. Alleen PVV stemde tegen het voorstel. Volgens CDA treft het 3500 mensen. ‘Deze ondernemers hebben evenveel recht op ondersteuning als ieder ander, maar behoren nu tot twee krukken’, aldus CDA-Kamerlid Harry van der Molen (Leeuwarden). In het voorstel staat dat coronamaatregelen voor ondernemers in Nederland, België en Duitsland niet geharmoniseerd zijn. Maar deze coördinatie zou deze maand moeten plaatsvinden, aldus een meerderheid in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Hegelsom) raadde dit verzoek af. Hij argumenteerde heel goed om de achtergrond te begrijpen en te erkennen dat corona-regelingen “nogal wat gekartelde randen” hebben. Maar volgens hem zijn er alleen overeenkomsten tussen landen van de Europese Unie over het principe van het land van verblijf. Dit betekent dat elk land verantwoordelijk is voor het behoud van zijn inwoners. ‘In die zin is het systeem operationeel. Niemand valt dus tussen twee ontlasting. Er zullen echter altijd ondernemers zijn die niet voldoen aan de criteria van een gezond systeem ‘, zegt Knops. De Tweede Kamer heeft echter een andere mening en heeft de regering gestuurd om te proberen de situatie van grensondernemers te veranderen.
Medio mei is het kabinet van grensondernemers al licht gecompenseerd. Ondernemers die in het buitenland wonen (in de EU, EER of Zwitserland), hun bedrijf in Nederland hebben en financiële problemen hebben door de coronacrisis, kunnen een werkkapitaallening aanvragen. Vanaf 18 mei kunt u financiële steun aanvragen bij de gemeente Maastricht, die dit programma door heel Nederland uitvoert.