Een vriend of familielid verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Achteraf blijkt dat het telefoonnummer werd gebruikt door een oplichter. Wijkagent Kelly Schellings vertelt u meer over WhatsApp-fraude.
Hoe gaat de oplichter te werk?
“Bij WhatsApp-fraude (ook wel vriend-in-noodfraude genoemd) leggen criminelen contact per telefoon. Oplichters willen u doen geloven dat een bekende om geld vraagt omdat hij of zij in nood zit. Daarvoor gebruiken ze foto’s van een bekende van u of proberen ze zelfs de stem na te bootsen.”
Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word?
“Onthoud altijd: appt een bekende u om geld? Betaal nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken Scherm daarnaast uw gegevens op sociale media zoveel mogelijk af. Wees kritisch met het delen van persoonlijke gegevens.”
Wat kan ik doen als ik benaderd ben via WhatsApp?
“De politie roept iedereen op zich te melden, ook als u geen slachtoffer bent. Daarnaast adviseren wij om contact op te nemen uw bank om uw rekening te blokkeren. Meld de WhatsApp-fraude ook bij de fraudehelpdesk via www.fraudehelpdesk.nl”.