Gemeente Gulpen-Wittem gaat een nieuwe rotonde aanleggen op de kruising Capucijnenweg – Partijerweg. De kruising maakt onderdeel uit van de schoolthuisroute van leerlingen uit Nijswiller, Wahlwiller en Partij-Wittem, die in Mechelen naar de basisschool gaan. Behalve dat het veiliger is voor fietsers om over te steken, remt de aanleg van een rotonde op de Partijerweg het verkeer af voordat het de kom van Mechelen binnenrijdt.

Wethouder Jos Last: “We zijn door de samenwerkende kernoverleggen ‘Dorpsbinding Mechelen’ en ‘Zelfsturend Wahlwiller’ gewezen op knelpunten in die schoolthuisroute. Uiteraard vinden we het belangrijk dat de kinderen veilig naar school kunnen fietsen; dit staat ook in het coalitieprogramma. Vorig jaar is er een verkeerslichtinstallatie geplaatst op de N278 ter hoogte van Capucijnenweg. Daarmee hebben we voor de kinderen een veilige plek gecreëerd om deze drukke verkeersader over te steken. Dit jaar gaan we van de kruising Capucijnenweg-Partijerweg een rotonde maken. Als er voldoende budget is, pakken we ook meteen de kruising Hoofdstraat-Hilleshagerweg aan met een bredere middenstrook en een aanpassing aan de bocht.”

De kernoverleggen uit Wahlwiller en Mechelen zijn blij met het besluit van het college. Fred Baenen: “We hebben eind 2019 aan de bel getrokken bij het gemeentebestuur. Dat heeft geleid tot een verkeerskundige inventarisatie waarmee onze zorg werd bevestigd. Gemeente Gulpen-Wittem heeft er meteen werk van gemaakt met een verkeerslichtinstallatie op de Rijksweg. Een werkgroep bestaande uit Huub Colen uit Mechelen, Hub Pelzer en ikzelf uit Wahlwiller, heeft samen met de gemeente de plannen voor de aanpassingen van de Rotonde en de kruising Hilleshagerweg bedacht. We hopen dat ook die knelpunten snel worden opgelost.”

Financiën

Het bedrag dat in de begroting is opgenomen voor beide kruispunten is waarschijnlijk niet toereikend. Omdat het project goed past binnen het Strategisch Plan Verkeersveiligheid gaat de gemeente onderzoeken of er een financiële bijdrage van het Rijk mogelijk is. Wanneer na de aanbesteding blijkt dat er onvoldoende krediet is, wordt eerst de rotonde aangelegd en gaat de gemeente op zoek naar middelen om in een later stadium de kruising Hoofdstraat-Hilleshagerweg aan te pakken.

Planning

Gemeente Gulpen-Wittem gaat nu aan de slag met een verdere uitwerking van de plannen en een aanbesteding. De aanleg van de rotonde gebeurt op grond die eigendom is van de gemeente maar past niet in het huidige bestemmingsplan, dus daar is een wijziging nodig. Als alles volgens plan verloopt en zienswijzen uitblijven, verwacht wethouder Last dat in de tweede helft van dit jaar gestart kan worden met de werkzaamheden.

Ontwerptekeningen van beide plannen zijn te vinden op de website: www.gulpen-wittem.nl Zoek op ‘werkzaamheden’.

- Advertentie -
Vorig artikelBurgemeester Eijsden-Margraten over de geplande bouw van een Afvalverbrandingscentrale in Lixhe (B)
Volgend artikelGemeente Gulpen-Wittem faciliteert elektrisch rijden met plaatsing laadpalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in