Gestimuleerd door subsidies van de Rijksoverheid is het aantal elektrische auto’s de afgelopen jaren gestegen. Ook in gemeente Gulpen-Wittem gaat het aandeel elektrische auto’s de komende jaren sterk stijgen. Volgens de huidige prognoses zijn er in 2030 ongeveer 2.000 elektrische voertuigen in gemeente Gulpen-Wittem. Daarnaast zullen er ook bezoekers naar Gulpen-Wittem komen met een elektrische auto.  Een deel van deze voertuigen is voor het laden afhankelijk van laadpunten.

Belangrijke stap in een duurzame toekomst

Wethouder Jos Hendriks: “We willen het elektrisch rijden voor onze burgers en bezoekers faciliteren en daarbij rekening houden met hun laad- en parkeerbehoefte zonder de parkeerdruk te verhogen. We zien dit als een belangrijke stap in een duurzame toekomst. Om de uitrol goed te laten verlopen heeft de gemeente een plaatsingsleidraad vastgesteld. Aan de hand van die leidraad is per wijk bepaald waar mogelijkheden zijn om parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen aan te leggen.”

Locaties laadpalen

Voor 2022 zijn tien laadpalen voorzien (20 laadpunten) verdeeld over tien locaties: 6 laadpalen in Gulpen, 1 laadpaal in Mechelen, 1 laadpaal in Wijlre, 2 laadpalen in Eys, één volgens het principe ‘paal volgt auto’* en één op basis van de te verwachten laadbehoefte in de kern Eys. Het verkeersbesluit voor de aanleg van de laadpalen ligt ter inzage en belanghebbenden kunnen zienswijzen indienen.

Voor de uitvoering heeft de gemeente een contract afgesloten met Vattenfall. Wethouder Hendriks: “Er zijn tal van ontwikkelingen die de komende jaren invloed gaan hebben op de verder ontwikkeling van elektrisch rijden en laadinfrastructuur. Vandaar dat de verdere uitrol van de laadpalen in fases gebeurt, waarbij steeds gekeken wordt naar de laadbehoefte van dat moment.”

* ‘paal volgt wagen’ betekent dat op verzoek laadpalen worden geplaatst daar waar mensen ze nodig hebben. Bij elke aanvraag wordt gekeken of opladen op eigen terrein kan. Zo niet, dan wordt gekeken naar de aanwezigheid en de bezettingsgraad van bestaande oplaadpunten binnen een straal van 500 meter.

Plaatsingsleidraad

Om de uitrol goed te laten verlopen heeft de gemeente een plaatsingsleidraad vastgesteld. Aan de hand van die leidraad is per wijk bepaald waar mogelijkheden zijn om parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen aan te leggen. Als u interesse heeft in de plaatsingsleidraad, stuur dan een mail naar samengroen@gulpen-wittem.nl Dan krijgt u de leidraad toegestuurd.

- Advertentie -
Vorig artikelAanleg rotonde op schoolthuisroute Wahlwiller – Mechelen
Volgend artikelBelastingaanslagen BsGW in februari in uw brievenbus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in