Het is tijd de 30-jarige Maastrichtse ambachtelijke bakkerstraditie van Bakkerij Paulissen, die sinds enkele maanden vaste voet aan de grond in het voormalige Feetje-bakkerswinkeltje aan de Rijksweg 54 in Gulpen gekozen heeft, bij u, geachte lezer, te introduceren. Oudste zoon Luc (42), die per 1 januari van dit jaar samen met zijn broer Tom (bijna 41) de leiding over de grootste bakkerij van Maastricht van zijn vader Fred heeft overgenomen, werpt zich vanuit zijn domicilie in de Maasstad op om telefonisch zijn verhaal te doen. De jongste aanwinst in Gulpen in coronatijd is de 9e bakkerswinkel aan de Paulissen-stam, die bewijst dat het jonge ondernemende duo nog inspirerende toekomstplannen met groeistuipen heeft.

Pionier Fred Paulissen

We schrijven 1981 – nu 30 jaar geleden – dat hun pap Fred Paulissen, ooit begonnen als kruidenier, al gauw in Daalhof koos voor het eerste BAKHOES, een winkel op basis van de franchise formule van Erkens bakkerij uit Brunssum. Van de vestiging in Daalhof in de Westelijke uithoek van Maastricht, dicht tegen de Belgische grens aan, is vermeldenswaard dat deze pionier van de eerste generatie toentertijd de durf etaleerde om zijn brood en banket allemaal van elders aangeleverd te krijgen. Hij was zeker geen bakker, maar wel een goede zakenman. Pa is inmiddels per 1-1-2021 met pensioen, maar fungeert wel nog als adviseur.

Om de familiegeschiedenis te completeren nog deze aanvulling: Hun opa Michel had in de Maastrichtse wijk Caberg een eenvoudig buurtwinkeltje van de keten ‘4=6’, waar die contacten zijn ontstaan. Fred heeft die ook in eerste instantie overgenomen, maar hij is daar in 1981 spoedig mee gestopt, en zich volledig gaan toeleggen en concentreren op de Erkens-formule van Het Bakhoes. Paulissen nam ook ’t Bakhoes Malberg over dat hun moeder Marleen ging bestieren. In 2001 volgde Bakhoes Stein en in 2003 nam het familiebedrijf Paulissen warme bakker Duchateau, die geen opvolging had, eveneens in hun bakkersportefeuille.  

Luc preciseert: “Het was al in 2003 dat wij, zonen Tom (binnenkort 41), en ik, Luc (42), redelijk in het diepe zijn gesprongen. En dat na wat studies en omzwervingen. Zo doende zijn we in het familiebedrijf terechtgekomen en gebleven. Ik wat meer in het winkelgebeuren, en Tom die had aangegeven ook in de zaak te willen werken, als warme bakker. Pa had intussen, zoals reeds gemeld, een lokale bakker Duchateau in de buurt – en zonder kennis van zaken – overgenomen. Tom is toen eerst in het logistieke circuit terechtgekomen.

We waren beiden geen bakker… Maar we hadden wel toen al vrij snel in de gaten dat een van ons beiden wat meer kennis in het bakkersvak moest gaan opdoen. Als we tegen de bakker zeiden dat het brood wat donkerder moest kleuren, en die beweerde: ‘Dat geet neet!’, dan hadden we al ’n probleem, bij wijze van spreken.“

Belangrijkste spilfiguur

Toen is Tom vrij snel begonnen aan de erkende Bakkersopleiding in Heerlen. Dat betekende vier dagen van de week stage lopen in het eigen bedrijf en één dag naar school om zich de theorie eigen te maken. Binnen 3 à 4 jaar heeft hij in Heerlen succesvol de basisopleiding afgerond, en zich eigenlijk de eerste jaren op de productiebranche gestort. Waar hij in diverse diensten intensief heeft meegedraaid om vooral de benodigde praktijkervaring op te doen. Daardoor is hij een belangrijke spilfiguur geworden. Daarnaast heeft hij de groei van het aantal eigen winkels van Paulissen meebeleefd. Tom heeft inmiddels ‘de operatie’, het operationele aspect onder zich, zoals wij dat noemen. Ikzelf houd mij vooral vanuit Maastricht met financiële en administratieve zaken en met alles wat met ict van doen heeft bezig. In totaal hebben wij momenteel 15 bakkers en een 120-tal personeelsleden in loondienst.”

Smaakbeleving en associatie met het ambachtelijke: in 9 winkels beproefde sleutel tot succes

Trots somt Luc Paulissen de 9 bakkerswinkels op, die de naam Paulissen in, rond en ook buiten Maastricht met ere dragen. Smaakbeleving en associatie met het ambachtelijke blijkt in alle 9 winkels de beproefde sleutel tot succes.

Zes daarvan bevinden zich in Maastricht: Winkelcentrum Daalhof waar het in 1981 allemaal begonnen is!; Wycker Brugstraat 37A (waar eerder bakker BART gevestigd was): nu gemoderniseerd met open selfservice,  en waar de vitrines door losse presenteermeubels zijn vervangen; ook Malbergsingel 58; Voltastraat 17; en Cannerweg 104. De grootste, qua oppervlak (met maar liefst 250 m2) is de bakkerswinkel in winkelcentrum De Leim 6 in Heer-Maastricht. Daar is een in-store desembakkerijtje, een hoogwaardige formule waar live wordt gebakken, ook met desembrood, en waarbij sinds eind vorig jaar ook in een sfeervolle lunchroom goede zaken worden gedaan.

Dan de 3 zaken boete Mestreech: Één bevindt zich in Stein in het winkelcentrum, en eén in Cadier en Keer op het Raadhuisplein. Dat zijn er, inclusief Bakkerij Paulissen aan de Rijksweg 54 in Gulpen, waar eerder Feetje brood vooral elders gekochte taarten en  banket verkocht, inmiddels 9.

Waarom voor Gulpen gekozen, en welke formule hanteert u daar?

Luc Paulissen over de locatiekeuze in Gulpen: “We zijn in contact gekomen met de heer en mevrouw Ortmans. Ze hadden ons jaren van tevoren benaderd omdat ze van plan waren te stoppen. Pa Fred is vanaf begin dit jaar uit het bedrijf, hij heeft zijn aandelen overgedragen, en zit nu meer in een adviesrol. Hij was heel positief. Daarna hebben Tom en ik een aantal gesprekken gevoerd. Vanuit ons perspectief hebben we toen gesteld: We willen graag tot overname overgaan, maar zonder hun personeel. Daardoor is er tijdens het eindproces van onderhandelingen een kink in de kabel gekomen. Qua huur en overname “woare wier d’r wiet oet, mer door de personeelsovername is het toch nog spaak gelopen.”

De winkel zelf

Een rustieke zaak daar in Gulpen, met een uitnodigende opvallende etalage, warm van uitstraling. Luc: “Het is echter geen warme bakkerswinkel, want er bevindt zich geen productie achter of zo, of in-store. Toch streven we ernaar ook die zaak de uitstraling en beleving te geven van een warme bakkerswinkel. Waar de klanten ondergedompeld en verleid worden tot met name de producten die aanspreken. Helaas is er maar ruimte voor een paar lunchroom-zitjes binnen en op terras buiten. Qua ruimte is het bewust kiezen en woekeren met de spaarzame plekjes. Toch bieden we een opvallend breed aanbod qua groepen producten. Ook traditioneel brood, maar ook desembroden en zelfs keuze voor allergiepatiënten: van alles get. Met iedere week een vlaai in de aanbieding, en een aanbieding van de bakker: meestal stukswerk, een broodje of zo, wat lekkers zeg maar. Natuurlijk zijn er ook een aantal vaste aanbiedingen: zoals van maandag t/m donderdag een brooddag met een wat aantrekkelijker prijsstelling, en in het weekend broodjes, en ’s zondags croissants. We zijn 7 dagen per week geopend.”

‘Met hart en ziel !’

“Inmiddels staat onze grote bakkerij op één centrale plek op een industriegebiedje in Heugem-Randwyck.” Om tenslotte, nu de gelegenheid zich aandient, wervend te besluiten met: “Wij bakken ambachtelijk brood, vlaai en gebak en presenteren dit op eigentijdse wijze in onze eigen bakkerswinkels. Wij laten u proeven, ruiken en ervaren wat echt vers is. Wij zorgen voor variatie, verrassing en veelzijdigheid. Het komt allemaal uit het kloppend hart van ons bedrijf, onze moderne bakkerij in Heugem-Randwyck te Maastricht. De plek waar we dag in dag uit in alle vroegte werken aan de beste producten uit de beste ingrediënten. Zonder de kwaliteit van ons product uit het oog te verliezen. Daar staan we voor! Met hart en ziel !”

Bakkerij Paulissen, Rijksweg 54  – 6271 AG Gulpen, (tel. 043-8700767; bakkerijpaulissen.nl): 7 dagen per week geopend, ook op zondag!

- Advertentie -
Vorig artikelBrandweer op volle sterkte naar brand in Valkenburg
Volgend artikel“Het mooiste voor mij tot nu toe” – Maud Braam aan het woord!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in