Gulpen – Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat vanaf 12 februari 2020 in Gulpen. “Ik ben blij dat ik heb meegedaan.” Sandra Janssen is 50 jaar en heeft voor het eerst deel genomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
“De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker is wel even een momentje. Je denkt toch: ‘Zo, nu hoor ik dus ook tot de risicogroep’. Sandra Janssen is dit jaar 50 geworden en liet borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid. Gelukkig was de uitslag van Sandra goed. “Voor mij is het goed afgelopen. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Een van mijn buurvrouwen moest door voor vervolgonderzoek en bleek borstkanker te hebben. Gelukkig was ze er vroeg bij en kon ze nog behandeld worden. Als ze er niet zo vroeg bij was geweest, was het vast anders met haar afgelopen!”

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit gratis bevolkingsonderzoek. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgen- foto’s van beide borsten, een mammografie.

Sandra: “Je hoort verschillende verhalen. De een zegt dat het onderzoek pijnlijk is, de ander vindt het juist meevallen.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. “De laboranten in de bus waren heel vriendelijk en begripvol”.

Afwijkingen
De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte. Vrouwen uit de omgeving van Gulpen met de postcodes 6270, 6271, 6273, 6274, 6276, 6277, 6278, 6280, 6281, 6285, 6286, 6287, 6289, 6320 en 6321 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van 12 februari 2020 tot en met begin april te vinden aan de schoolstraat 1, op het parkeerterrein Pr. Willem Alexanderplein. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Gulpen 79,8%. Dit betekent dat er 2.210 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 57 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
Onze informatielijn is op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 388. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

- Advertentie -
Vorig artikelKienen bij K.B.O. Vijlen
Volgend artikelFanfare St. Blasius luistert Patroonsfeest op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in