De inwoners van Eys hebben een naam gekozen voor het nieuwe plein naast de kerk: De Pendiel.

Wethouder Piet Franssen: “Uit een enquête is die naam als favoriet naar voren gekomen. De naam verwijst naar de enorme zwengel aan een waterpomp die hier ooit stond (pendile is Frans voor slinger). Sindsdien werd het terrein in de volksmond zo genoemd. 173 inwoners hebben de enquête ingevuld. Maar liefst 74% daarvan koos voor een naam die een link had met de pendile, waarbij de schrijfwijze De Pendiel uiteindelijk de voorkeur had. Dus die wordt nu officieel bijgeschreven in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen.“

Uitslag enquête

In de enquête stond de optie om een andere naam in te dienen. 26% van de indieners heeft daar gebruik van gemaakt. Daar kwamen onder andere varianten als ‘Bie de Pendiel’ en ‘Ut Pendile plei’ uit naar voren. Maar ook heel andere namen werden voorgesteld die voornamelijk een link hadden met de naastgelegen kerk: Kerkplein, d’r Kirk Plei, Agathaplei(n) of Agatha Höfke. Een aantal keren werd Pastoor Reijnenplein of hofje genoemd, met als toelichting dat deze pastoor veel voor Eys heeft betekend. Een bijzondere naam was ‘De zeven schepenen van Eys’. Die naam verwijst naar een oud verhaal over de kerk die op de Boerenberg stond en verplaats moest worden. Het werd voor oudere mensen te zwaar om de kerk op de berg te bereiken.

Plek voor ontmoeting

De Pendiel wordt een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar je lekker kunt zitten op een bankje. Er komen parkeerplaatsen en een plek waar je je fiets neer kunt zetten. Bovendien is het plein te gebruiken voor (verenigings)activiteiten in het dorp.

Wethouder Franssen: “Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van het plein. Het ziet er fraai uit. We krijgen veel positieve reacties. Wellicht dat ook de beplanting nog voor de kerst erin zit. Vrijdag 23 december wordt De Pendiel opgeleverd. Uiteraard gaan we het straatnaambord een keer officieel onthullen en het plein feestelijk in gebruik nemen.”

- Advertentie -
Vorig artikelHeeft de vereniging echt passie voor de jeugd, of is er vooral passie voor de vereniging en het bestaansrecht hiervan? – Nick Lentjes aan het woord
Volgend artikelGratis kledingpakketten voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen in Vaals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in