In Banholt wordt sinds anderhalf jaar hard gewerkt om het levensverhaal van de aan corona overleden Pastoor René Graat op te tekenen. Het 400 pagina dikke boek wordt voor Kerst op basis van voorinschrijving door de Stichting René Graat MHM uitgegeven.

Reacties uit de hele wereld

De initiatiefnemers en samenstellers van het boek, Pierre en Anna Bessems, deden een paar weken na het overlijden van pastoor Graat een oproep om zo veel als mogelijk verhalen en foto’s over het leven van de pastoor met hen te delen. Dit resulteerde in een verbazingwekkende hoeveelheid prachtige verhalen die vanuit de hele wereld hun weg naar Banholt vonden.

Anna Bessems krijgt nog steeds kippenvel als ze terugdenkt aan de verschillende reacties. Het ingezonden materiaal varieerde enorm: “Het handgeschreven briefje van een hoogbejaarde dorpsgenoot raakte me enorm. Prachtige liefdevolle woorden in schoonschrift opgeschreven hetgeen ik in onze brievenbus vond. Maar ook de tekening van een jong achternichtje van de pastoor komt in het boek. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen en beelden die we met veel plezier hebben gebundeld.”

Zeer geliefd

Nu, anderhalf jaar later, worden de laatste punten en komma’s gezet voor een 400 pagina’s dik boek. “Dit hadden wij ook niet durven dromen toen we aan dit avontuur begonnen”, zo vertelt Pierre Bessems. “Om eerlijk te zijn wisten we ook niet wat we mochten verwachten. Een ding was wel duidelijk: de mensen in de regio en ver daarbuiten hielden zeer veel van René Graat. Hij was een verbinder, een mensenmens, hij stond midden in de samenleving en had oog en hart voor eenieder. De meer dan 185 ingezonden stukjes zijn daar allemaal, één voor één, getuigen van.”

Levensweg

Het boek vertelt het chronologische verhaal van de op de Heerlerbaan geboren René Graat. De keuzes die hij maakt om priester te worden om uiteindelijk meer dan 37 jaar in de Congo werkzaam te zijn. De laatste jaren van zijn leven was Graat pastoor van het cluster Terlinden (Banholt-Reymerstok-Noorbeek).

De opbrengsten van het boek gaan naar de stichting René Graat MHM. Deze stichting heeft als doel om het levenswerk van Pastoor Graat in de Democratische Republiek Congo levend te houden. Pastoor Graat werkte decennialang in het bisdom Basankusu in het Noordwesten van het land. Het werkgebied van het bisdom is zo groot als Nederland, België en Luxemburg samen, met zeer beperkte infrastructuur. In dit gebied is het armoede troef “, zo legt voorzitter George Deswijzen uit. “In het gebied heeft 80% van de bevolking minder dan 1 $ per dag te besteden, leeft 75% van de bevolking op de rand van de hongersnood, heeft 54% geen toegang tot eni-ge vorm van gezondheidszorg en sterven 1 op de 5 kinderen voor hun 5e verjaardag. De zorg voor ‘zijn’ bisdom ging de pastoor zeer aan het hart.

“Samen met alle mensen die hem lief hebben willen we ons blijven inzetten voor de noden in Basankusu, helemaal in lijn met de aanpak en filosofie van Pastoor Graat.”

Boek bestellen

Het boek is op basis van voorinschrijving te reserveren door een mail te sturen naar: info@stichtingrenegraatMHM.nl. De kosten bedragen tussen de 35 en 45 euro. De voorinschrijvers krijgen in november een betaalinstructie. Het boek wordt voor Kerstmis uitgegeven.

- Advertentie -
Vorig artikelToneelvoorstellingen ‘Onder Ons’ Wijlre verplaatst
Volgend artikelOpen Tentoonstelling VVC Mergelland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in