De Europese Commissie heeft het subsidieprogramma Just Transition Fund (JTF) van 623 miljoen euro goedgekeurd voor Nederland. Bijna 60 miljoen is beschikbaar voor projecten op Chemelot Campus en het Industrial Park. Projecten die passen binnen de doelstelling mogen tot maximaal de helft van dit Europese geld betaald worden. Regio’s met zware industrie worden hard getroffen door de overgang naar een klimaatneutraal Europa in 2050, bijvoorbeeld door banenverlies. Naast Zuid-Limburg krijgen ook de Zuid-Nederlandse JTF-regio’s Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost en West-Noord-Brabant geld om de transitie van emissie-intensieve industrieën te versnellen en toekomstbestendige banen te creëren.

Groene banen en opleiden personeel

Het Just Transition Fund richt zich op organisaties die betrokken zijn bij de transitieopgave. Met name het mkb, non-profitorganisaties, kennisinstellingen, opleidingsinstituten en overheden kunnen een JTF-subsidie aanvragen. Daarnaast heeft het grootbedrijf een belangrijke rol als aanjager en facilitator.

Het JTF-programma beoogt een integrale aanpak om de transitie te ondersteunen. Dit betekent dat innovaties en investeringen in schone energie en bijbehorende infrastructuur hand in hand gaan met bij- en omscholing en het creëren van nieuwe banen. Elke regio pakt dit op eigen wijze aan, afgestemd op de specifieke behoeften van de regio. Naast het eerste spoor ‘Innovatie’ en het tweede spoor ‘Investeringen in technologie, systemen en infrastructuur’ is er het derde spoor ‘Arbeidsmarktprojecten’. Ook hieraan geven de regio’s een eigen invulling. Het JTF-programma kent daarom verschillende subsidieregelingen per regio.

Europese steun broodnodig

Ad Roest, gedeputeerde voor Limburg is blij met het JTF-programma. “De Chemelot Campus en het Industrial Park in Zuid-Limburg is een industriecomplex voor de chemische industrie waar ruim 8600 mensen werken. Het gebied is dus van grote economische en maatschappelijke betekenis. Het welslagen van de energie- en grondstoffentransitie is voor de regio van levensbelang. Het Europese geld is daarbij een geweldige steun in de rug.”

Wanneer en hoe subsidie aanvragen?

Vanaf 13 februari 2023 gaat het subsidieloket open. Vanaf die datum kunnen de bedrijven en organisaties projectaanvragen indienen. Om optimaal op het Just Transition Fund voor te sorteren en samen de kansen te verzilveren, zijn de provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en Stimulus Programmamanagement na de zomer al gestart met voorlichting en netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. De eerste ideeën voor samenwerking en het vormen van coalities zijn geboren.

Stimulus Programmamanagement en speciaal daarvoor aangewezen medewerkers bij de provincies en ROM’s staan klaar om potentiële aanvragers van hulp en advies te voorzien waarmee zij kansrijke projecten kunnen bouwen.

Europees geld

Het JTF komt uit de Green Deal en het coronasteunpakket van de EU. Bijzonder is dat er twee ministeries en zes regio’s – waarvan drie in Zuid-Nederland – bij het Europese subsidieprogramma betrokken zijn. De regio’s en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken nauw samen bij het realiseren van de transitie. De subsidieregeling loopt af in 2027. Dan moet het Europese geld dus besteed zijn.

- Advertentie -
Vorig artikelMechelse Kerst in Parochiekerk Mechelen met MVE, Musica Mandolino en Trio Kidonitsa
Volgend artikel“Het jaar waarin we eindelijk van het coronavirus af hopen te komen” – Floor Bracher aan het woord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in