2 juni – Cramignon, het nieuwe ritme

Beste inwoner,

Deze week wordt er geen cramignon gedanst. Dat betekent niet dat het voorjaar onopgemerkt aan ons voorbij trekt. Juist nu ervaren we wat dichtbij het leven écht betekent. We zijn ons extra bewust van de jaargetijden, het landschap en onze historie. We hebben de stilte herontdekt en ruimte zien ontstaan waar verkeer en evenementen aan de kant schoven.

Deze week viel me in dat kader de eensgezindheid in de gemeenteraden van Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten in het bijzonder op. Er werd veelvuldig over de zogenaamde verkeersleefbaarheid gesproken. Over het aanwijzen van stiltegebieden en het niet een jaar rond vergunnen van evenementen. Het stemt mij hoopvol dat juist nu alle gemeenteraden zich over dergelijk wezenlijke thema’s eenstemmig tonen.

In onze gemeente vertaalt zich dat door naar het project Buitengewoon Buitengebied. We stellen ons de vraag hoe we de balans bewaken tussen landschap en landbouw. Op afstand voeren we daarover diepgaande gesprekken. Over korte ketens, transparantie en wat we als gemeenschap echt nodig hebben. Nu en in de toekomst.

Zo zie je maar weer:
alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Deze nieuwe realiteit vraagt nogal wat, van iedereen. Van ondernemers, aan wie we in de horeca deze week in rap tempo ruim 25 vergunningen verleenden. En van de consument die kan kiezen voor zichzelf of voor het collectief. Voor het nemen van afstand en het bewaken van de rust. Of voor het tegenovergestelde…

Wat gaan we doen? Lopen we de springprocessie van Echternach en zetten we voor elke twee stappen voorwaarts er één terug? Als het aan mij ligt, kiezen we voor het ritme van onze gemeenschap: de dans van de cramignon.

Kom mer ien m’n sträötsje
Dan haw ich dig ‘ns leef

Dieudonné Akkermans,
Burgemeester

- Advertentie -
Vorig artikelWeekmarkt Gulpen vanaf 4 juni terug naar Looierstraat
Volgend artikelDé Eetwinkel van het Heuvelland! trekt wekelijks in Gulpen gemiddeld zo’n 2.200 à 2.300 betalende klanten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in