“Ik denk wel dat wij de invulling van het eten in dit 5-sterrenlandschap in de voorbije 13 jaar hier hebben veranderd, ook de kwaliteit en het gemak. Uniek hier aan de Rijksweg 55, schuin tegenover het centrale busstation, is onze veelgeroemde presentatie en decoratie. In die details steekt heel veel tijd. Want ‘zien doet vaak kopen.’ Jack (53) & Jolanda Meertens (54) zijn terecht trots op hun zaak, die vanaf de opening op woensdag 28 maart 2007, nu dus ruim 13 jaar geleden, ‘De Eetwinkel van het Heuvelland’ wordt genoemd. Een compacte samenvatting van wat voor de vele trouwe klanten uit een uitgebreid clientèle-gebied als vlag nog steeds de lading dekt.

Grootste keuze tegen aantrekkelijke prijzen
Wie begint op te sommen wat er zoal in ongedwongen sfeer en in een prettige ambiance te koop is, komt adem en woorden tekort: de dagelijkse kant-en-klaarmaaltijden in een uitgebreid zelf bereid assortiment, de samengestelde maaltijden, stamppotten, verse ovenschotels en quiches, Penne, Lasagne, Cannelloni, wild en gevogelte, patés in korstdeeg met Armagnac, wildmousse, gourmet en fondue, Livar vlees, enzovoorts. Wat verder te denken van delicatessen, een 20-tal verse (vooral ook buitenlandse) kazen, rauwkostsalades uit eigen snijkeuken (het domein van echtgenote Jolanda in het keukentje in Gulpen), panklare groente en fruit, fruitmanden, streekproducten, honing uit eigen imkerij in Etenaken waar Jolanda als gediplomeerd imker de scepter zwaait, vers vlees en vleeswaren?!

Jack: “Wij bereiden al onze maaltijden en streekgerechten in eigen keuken.” De productie bevindt zich in Schin op Geul op het Kerkplein. Waar hun slagerij met winkel, die de eerste twee jaar nog gecombineerd met Gulpen werd aangehouden, werd verbouwd tot productieruimte met worstenmakerij. Daar worden de kant-en-klaar producten, delicatessen en hammen in velerlei variaties tot culinaire toppers omgetoverd en gevormd. Gekookte en gebakken sjink, boerensjink, hampunten, grillspecialiteiten, gebraden gehakt, etc.

Troeven
Jack Meertens prijst zijn winkeltroeven in een cadans die de vakman verraadt aan: “Onze streekhammen zijn ’n echte delicatesse. Cadeaupakketten kunnen naar eigen smaak worden samengesteld. Ook fruitmanden. Dan niet te vergeten ons vers vlees, ons fris gesneden boterhamvlees met een bijzonder grote keus. In deze barbecuetijd is het smaakvol en verlekkerd kiezen uit onze uitgebreide barbecuefolder, met veel steaks, en ook goed lopend dry aged rund- en varkensvlees. Prima in de smaak vallen altijd onze zelf bereide streekproducten, zoals zoeërvleesj, tête de veau, Boeuf Bourguignon, Boeuf Limbourgeois, stoofpotje, Jachtschotel (ook in weckpotten), die met de vele toeristen door het hele land getransporteerd worden. Fraai geëtaleerd staan in de winkel aan de voorzijde confiture, honing uit eigen imkerij en dagverse soepen, compôtes, een 20-tal (ook buitenlandse) kazen, olijfolie, visgerechten, wild en wildgerechten en fraai opge- maakte fruitmanden. Eveneens aparte koksproducten, die op ambachtelijke wijze op basis van traditionele receptuur met gebruik van de beste ingrediënten worden samengesteld. Altijd met zorg bereid en smakelijk gepresenteerd.”

Vakopleiding in Utrecht
Jack Meertens, geboren in de Vroedvrouwenschool te Heerlerbaan, groeide op in Ransdaal. Nu woont hij met zijn echtgenote Jolanda in Etenaken bij Wijlre. Ze stammen uit een echt slagersgeslacht. Zijn opa en vader (Jac zonder k) waren beiden slager te Nieuwenhagen. Ook de vader van zijn moeder verdiende de kost als slager. Jack genoot zijn vakopleiding aan de Slagersschool in Utrecht, waarna hij 1,5 jaar ervaring opdeed bij Slagerij Pinckaers in Sint Geertruid. Daarna begon het echtpaar getweeën in de slagerij aan het Kerkplein in Schin op Geul, die ze in 1991 van zijn ouders overnamen. Tot 2009 hielden ze die winkel ook aan, nadat ze reeds in 2007 hun ‘Eetwinkel van het Heuvelland’ aan de Rijksweg in Gulpen begonnen waren. Dochter Michelle heeft duidelijk andere plannen: ze is – op de presentatie aan de Universiteit van Maastricht na – bijna basisarts. Hun zoon Yannick, afgestudeerd in de bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg, is een van de 14 personeelsleden in Gulpen. Met de slager vormt hij een opvallende mannelijke minderheid te midden van het 12-koppige overwegend part time opererende winkeldamesgeweld. Twee verkoopsters, ’t Benita en ’t Ursula, die bij de inventaris lijken te horen en die ook al bij de pap en mam van Jack werkzaam waren, zijn al meer dan 30 jaar onafgebroken bij de Meertens-familie actief. De hechte groep personeelsleden vormt een eenheid, die nauwelijks verloop te zien geeft. Klantvriendelijkheid en het verstrekken van deskundige tekst en uitleg bij culinaire vragen, vormen de basis van hun dienstverband.

Gezellige, mooie inrichting
Opvallend bij het binnentreden van hun mooie, in twee ruimtes verdeelde winkel, is de inrichting in huiskamersfeer, die zowel klassiek vanwege de sfeervolle houtaccenten, alsook ietwat modern door de lichte look en de verlichting met roestkleurige metaaltoevoegingen aandoet. Dominerend zijn de knusse sfeer en tegelijk chique ambiance, die in de hand wordt gewerkt door met zorg aangebrachte decoratie en presentatie van een enorme productverscheidenheid. Een wand met boterhamvlees, rechts alle rauw sjinke (van Italië, Spanje, en aparte exemplaren uit België) en de smaakvolle eigen streekproducten. Links hangen aan een vleesrek verticaal velerlei rauwe hammen (sjinke) en worsten. Ook telkens seizoensproducten, zoals enkele maanden geleden die geweldige presentatie met wildvariëteiten (samen met de Jachtwinkel van ‘bei oos neave’), die een hele kerstfolder vulde. Ook de toonbanken zijn fraai vormgegeven.

Wijnen
Fier is Jack op, wat hij aanprijst als “het breedste assortiment Limburgse streekwijnen, zeker in het Heuvelland”. Waarmee men ook de show kan stelen bij de samenstelling van vele variaties aan cadeaupakketten, die hier smaakvol worden samengesteld. Afkomstig o.a. van bekende wijngaarden uit o.a. Ulestraten (Wijngaardsberg), Wijngaard Thorn van Harry Vorselen, Hoeve Nekum Maastricht, Wijngaard Stokhem, Wijndomein Aldeneyck in Maaseik, en Domein De Steenberg in Epen, enz.

Wekelijks 2.300 klanten
“We hebben het druk genoeg. Nu zelfs drukker dan normaal.” Waaraan is dat te danken? informeer ik. “Ja God, we voeren een uitgebreid assortiment kant-en-klare maaltijden die we zelf bereiden. Er zijn een hoop mensen die nu in coronatijd niet naar het restaurant kunnen gaan, en die daarom het gemak zoeken. Die thuis zitten en werken, en die zich vroeg of laat beginnen te vervelen. Of die zich wel eens zelf willen belonen en verwennen… Aanvankelijk zagen we vooral klanten die veel zelf wilden koken, en nu zie je ze terugvallen op hun normale patroon: kant-en-klaar koken. Met gemaksvoedsel. Ik zeg altijd maar zo (met permissie): De luuj zunt ummer voeler dan ze zelf dinke, nietwaar?! Dat is gewoon, zo.” Zaterdag liep het storm, maar gisteren en woensdag vond ik het echt niet normaal meer. Van die weken zoals nu maken we niet veel mee… Ook met Pasen is het reuze meegevallen. We hebben gewoon iedere week zo’n 2.300 betalende klanten in onze winkel.”

Leveranciers
Meertens: “Het vlees (met veel onderscheidend assortiment) betrekken we van grossiers uit Maastricht, Kerkrade, maar ook veel uit Antwerpen en nu ook uit Aubel. We halen overal de krenten uit de pap. Verkoop je wat iedereen verkoopt, dan is er voor de klant geen reden om naar ons in Gulpen te komen. We willen het verschil uitmaken. Onze klantenkring is heel erg breed: reikend tot Sittard en Hoensbroek toe. Iedere week komen er consumenten uit Kerkrade, Heerlen, Vaals, Nijswiller, Wahlwiller, het hele Heuvelland, zelfs uit Maastricht, maar ook uit Teuven (B) en Duitsland. Met vele collega’s heb ik via Whatsapp prima en regelmatig contact: met Felix, Heuts in Amby, Jongen in Eijgelshoven, Pinckaers in Sint Geertruid, Nuijts in Noorbeek en o.a. met Lenoir in Mechelen.”

‘Van nieks kumpt nieks’

‘Van nieks kumpt nieks’
Hier in Gulpen was er sprake van een geleidelijke uitbreiding, van een langzame opbouw met elk jaar wel iets erbij. Vorig jaar hebben we nog voor de laatste keer verbouwd. Je moet wel altijd bij de tijd blijven, en niet te lang wachten om bij te sturen. We hoeven niet ruimer in ons jasje te zitten. Straks zijn we beiden midvijftiger. Zoon Yannick moet voor zichzelf uitmaken wat hij van plan is te gaan doen. Ik kan niemand verplichten elke week, zoals bij mijn vrouw en mij, 80 uur te werken, en dat al 30 jaar lang. Mijn vader zei altijd: “Van nieks kumpt nieks.” We groeien nog altijd. Om bij ons beiden wat druk van de ketel te halen, hebben we de laatste jaren wat meer personeel aangenomen. Maar in coronatijd draai je 10 à 20% meer tijd en dan is die druk toch weer aanwezig…”

’De Eetwinkel van het Heuvelland’
van Jack en Jolanda Meertens:
Rijksweg 55, 6271 AC Gulpen
(tel. 043-4501206).

Openingstijden:
maandag van 12.00 -18.00 uur,
dinsdag t/m vrijdag
van 8.30 uur t/m 18.00 uur,
en zaterdag van 08.00 uur t/m 16.00 uur.

- Advertentie -
Vorig artikelBurgemeester Akkermans aan het woord
Volgend artikelU bent weer welkom in Valkenburg!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in