Uit onderzoek van bureau Markteffect blijkt dat 40% van de ondervraagden die voor de coronacrisis concrete plannen hadden om een auto te kopen, te gaan verbouwen of een andere grote uitgave te doen, deze naar achteren schuiven. Waarbij de verbouwing (44%) iets meer wordt uitgesteld in vergelijking tot de aanschaf van een auto (42%). Een derde van de Nederlanders die van plan was een grote uitgave te doen, geeft aan dat de coronacrisis hier niet op van invloed is (33%). Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Markteffect in opdracht van online kredietverstrekker Freo, onderdeel van Rabobank.
‘Nederland maakt nog steeds een pas op de plaats’, aldus Ron van Vliet, directeur van Freo. ‘Hoewel je wel ziet dat we nog steeds – wellicht doordat mensen meer thuiswerken – dit graag in een prettige omgeving willen doen. Een groot gedeelte van de Nederlanders stelt die verfraaiing van het huis en de werkplek echter uit. Dat kan verstandig zijn. Maar toch zijn er wel degelijk mensen die grote uitgaves met behulp van een lening willen financieren. Ongeveer een kwart van de Nederlanders die plannen hadden om een auto te gaan kopen of te gaan verbouwen is dit van plan op die manier te doen.’
Ongeveer een kwart van de Nederlanders die plannen hadden om een auto te gaan kopen, te gaan verbouwen of een andere grote uitgave te doen, is van plan hiervoor geld te lenen als gevolg van de coronacrisis. 40% van de respondenten met deze plannen geeft aan al voor de coronacrisis van plan te zijn geweest een lening af te sluiten. Van Vliet: ‘Tegen deze mensen zou ik wel willen zeggen: zorg ervoor dat je een goed totaaloverzicht hebt van je huidige en toekomstige financiële huishouding. Weet waar je risico’s liggen. Een goede kredietverstrekker denkt mee en ondersteunt waar kan. Communiceer helder en duidelijk over de lening, zodat de leenaanvrager weet waar hij of zij aan toe is. Zo voorkom je verrassingen achteraf. Dat is essentieel, vooral in deze tijd.’
Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat minder mensen zijn gaan lenen om hun restschuld af te betalen. Was dit in 2020 nog bij 31% van de gevallen de reden om te lenen, in 2021 is dat bij 24% van de respondenten het leenmotief. Dit terwijl verbouwen of aanpassen van de woning met tien procent is gestegen van 27% naar 37%.
Wat verder blijkt uit het onderzoek:
- Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) verwacht dat meer mensen gaan investeren in het verbouwen van hun huis als gevolg van de coronacrisis. Dit is een toename in vergelijking met het gelijknamig onderzoek van vorig jaar (bureau Markteffect), waar 39% van de respondenten aangaf dit te verwachten.
- 37% van de Nederlanders verwacht dat er, als gevolg van de coronacrisis, minder mensen gaan verhuizen. Vorig jaar was dit 53%.
- Minder respondenten (18%) verwachten dat de huizenprijzen gaan dalen. Vorig jaar was dit 37%.