D66, GroenLinks en de PvdA vanaf 2022 samen naar de verkiezingen als PRO in Eijsden-Margraten

De drie oppositiepartijen in Eijsden-Margraten doen in 2022 definitief samen, onder de nieuwe vlag PRO, mee aan de verkiezingen.

De partijen hadden al eerder laten doorschemeren dat ze de oprichting van een nieuwe samengestelde partij wel zagen zitten. Nu is dat definitief, vanaf 2022 doet de nieuwe liberale partij: Progressief Eijsden-Margraten (PRO) mee aan de verkiezingen. Op 17 september zal in het gemeentehuis in Margraten de officiële oprichtingsvergadering gehouden worden.

Door te verenigen hopen de oppositiepartijen samen een sterk blok te kunnen vormen om tegenwicht te bieden tegen de grotere gevestigde orde. In het verleden heerste het gevoel dat kleine partijen soms niet serieus genomen werden. Dat moet met de oprichting van PRO verleden tijd zijn, tevens moet het ook kiezers over de streep trekken die niet op een landelijke partij willen stemmen.

Belangstelling

Eerder dit jaar hielden de partijen meerdere bijeenkomsten om de belangstellingen onder de inwoners van de gemeente te peilen. Beide bijeenkomsten werden erg goed bezocht. Vanaf 17 september, na de officiële oprichting, is het mogelijk om lid te worden van PRO. De statuten en een definitief bestuur worden op een later moment voorgelegd aan de leden. De bedoeling is om dat op een algemene ledenvergadering op 5 november af te kaarten. Tot die tijd is er een voorlopig bestuur, bestaande uit voorzitter Ben Dolmans, secretaris Jo Bisscheroux, penningmeester Jean Debeij en lid Cor Hanssen. De nieuwe partij heeft een eerste versie van een beginselverklaring doen uitgaan. PRO beschrijft daarin onder meer te staan voor liberaal, open, gelijkwaardigheid, gelijke rechten, duurzaamheid, diversiteit, toegankelijkheid, solidariteit, participatie, natuur en cultuur.

Gulpen-Wittem

In Gulpen-Wittem gebeurde enkele jaren geleden een soortgelijke ontwikkeling. De progressieve partijen pakten zich samen onder de naam PRO Gulpen-Wittem. Die werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 meteen de grootste.

- Advertentie -
Vorig artikelBurgemeester Akkermans aan het woord
Volgend artikelBurgemeester Jan Schrijen stopt per 1 maart 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in