De door bronwater gevulde buitenbaden van zwemparadijs Mosaqua laten nog even op zich wachten maar een heropening is aanstaande. Vanaf 29 maart zijn de buitenbaden in tijdslots van 75 minuten weer geopend voor diehards die het wagen om een baantje te gaan trekken in het onverwarmde water.

De glijbanen, whirlpools en wildwaterbanen blijven voorlopig nog gesloten voor het publiek. Eveneens de sanitaire voorzieningen en kleedhokjes. Wie dus voor zo een 6,- euro een duik waagt zal zich ‘ouderwets’ onder de handdoek moeten omkleden. Een koffie to go behoort wel tot de mogelijkheden in het trekplaatje van de zomer.

Triatleten

Triatleten uit de regio lobbyen al een tijdje bij het Gulpense zwembad om het buitenbad snel weer te openen, zegt directeur Bertil Kaanen. Sommigen zwemmen al maanden met wetsuits in de Maas. De populariteit van triatlon is – mede door het succes van Ironman Maastricht – erg groot. Ook kinderen in Zuid-Limburg tonen zoveel animo voor de combinatie zwemmen, fietsen, hardlopen dat Mosaqua deze week in overleg met de Triatlonbond besloten heeft een Ironkinds triatlon te houden op 24 september.

De lobby om het buitenbad te openen was dus succesvol, overigens niet alleen voor triatleten, ook voor doorbijters die graag baantjes zwemmen en de kou trotseren. Weken geleden is gestart met het repareren van beton in de waterbak en het aanbrengen van nieuwe coating. Dankzij het zonnige weer van enkele weken geleden is dat op tijd gereedgekomen.

Wetsuits

Inmiddels wordt het zwembad gevuld met het lokale bronwater. Dat heeft een temperatuur van twaalf graden Celsius. “We zien dat de buitentemperatuur volgende week een beetje gaat toenemen. Hopelijk wordt het water dan ook wat warmer.” Blijft het water echter onder de vijftien graden als het zwembad wordt geopend, dan stelt Mosaqua het dragen van een wetsuit verplicht. Wordt het water tussen de vijftien en de twintig graden, dan geldt toch nog een dringend advies om dat te doen, zegt Kaalen. „Zwemmen in deze temperaturen is niet bedoeld voor kwetsbare mensen met een longaandoening, zal ik maar zeggen.”

Mosaqua is straks één van de veertig zwembaden die hun buitenbad geopend hebben voor publiek. Maar Mosaqua is één van de twee die een niet-verwarmd buitenbad hebben. Kaanen onderzoekt momenteel de mogelijkheden om er een verwarmd buitenbad van te laten maken. “Dat hoeft misschien niet al te duur te worden. Maar we zullen zien.”

- Advertentie -
Vorig artikel“Dat online gedoe is echt niks voor mij” – Noah Tallane aan het woord
Volgend artikelSchade door graffiti? Doe aangifte!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in