Valkenburg in race voor mooiste vestingstad van Nederland

Foto: Gemeente Valkenburg a/d Geul

Dit jaar houdt de ANWB een verkiezing onder vestingsteden tot 40.000 inwoners. Het betreft vestingsteden die een beschermd stadgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, historische stadsmuren en/of poorten en een duidelijke stedelijke structuur. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden (is het leuk om dit stadje te bezoeken?). Op de “longlist” van de ANWB zijn drie Limburgse vestingsteden te vinden. Vestingstad Valkenburg is daar één van. De via een digitale stemming gekozen top 5 van steden worden bezocht door een deskundige jury die uiteindelijk de beste vestingstad van het jaar zal kiezen.

Waarom staat Valkenburg op de longlist?

Sinds de 11e eeuw is Valkenburg een vestingstad met een aantal unieke onderdelen die nergens anders in Nederland te vinden zijn:

  • De vestingstad is gebouwd rond de enige hoogteburcht van Nederland. Deze burcht is het hele jaar door te bezoeken;
  • De stad is gebouwd uit unieke mergelblokken, uitgehouwen in het ondergrondse kilometerslange gangenstelsel. Huizen en kastelen, stadswallen, poorten, de geulkades en de Hoogteburcht zijn uit deze mergel ontstaan;
  • De hoogteburcht is uniek in Nederland en de enige met een ondergronds gangenstelsel dat diende als vluchtweg voor de kasteelbewoners en hun strijders;
  • In een straal van nog geen tien kilometer liggen zeven kastelen die vroeger behoorden tot de oude vestingstad;
  • De ligging van de machtige hoogteburcht is zeer strategisch. Gelegen op een hoge top en uitkijkend over een uitgestrekt euregionaal gebied hadden de kasteelridders een belangrijk voordeel in hun strijd om grondgebied en macht.

Het historische centrum ademt de middeleeuwse tijd. Het Museum, het Spaans Leenhof, Kasteel Den Halder, de oude stadswallen en geulkades, de poorten en de kleine details aan tientallen mergelhuizen zorgen voor een middeleeuwse beleving. Twee vestingstadroutes en een Kastelenroute brengen jaarlijks vele bezoekers naar alle interessante locaties binnen deze unieke vestingstad.

Stemmen kan tot en met 15 april

Vindt u dat vestingstad Valkenburg uw stem verdient? Ga naar het stemformulier op de site van de ANWB en vink hier Valkenburg (LI) als uw keuze aan. Stemmen kan tot en met 15 april 2021.

De uitslag

De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) kiest hieruit de stad die zich  de mooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

- Advertentie -
Vorig artikel“Dat online gedoe is echt niks voor mij” – Noah Tallane aan het woord
Volgend artikelSchade door graffiti? Doe aangifte!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in