De beroepscarrière van Egon Schreuder (43) uit Gulpen met diens naar hem genoemde bekende Interieurbouw, die nu al sinds 2006 exact 14 jaar bestaat, is met drie stations in Gulpen, via Holset-Lemiers en opnieuw Gulpen, nu aan het Rijckerveld 13 aldaar, summier geschetst. Zo meteen meer daarover. Nog verder terug belanden we, wat zijn rechttoe-rechtaan vakopleiding betreft, allereerst bij de toenmalige LTS in Nijswiller, waar hij na 4 jaar op de afdeling bouwtimmeren zijn eerste vakdiploma behaalde. Vervolgens bekwaamde hij zich op de Technische School in Heerlen een jaar tot meubelmaker en interieurbouwer, waarna hij er nog een gecombineerd extra jaar meubels stofferen en houtsnijwerken aan toevoegde. “Wat ik wilde en beheerste, daar had ik een opleiding voor genoten. Toen was het 1994”, vat hij zijn opleiding samen.

Gulpener Azijnfabriek
Zijn eerste baan was afwijkend van wat hij gestudeerd had en wat hij beoogde te worden, maar er was aanvankelijk weinig emplooi in zijn gewenste branche te vinden. Toch moest er in 1994 brood op de plank en de weg in zijn woonplaats Gulpen naar de Gulpener Bierbrouwerij, waar hij vakantiewerk had verricht en waar ook familieleden van hem werkten, meer speciaal naar de productielijn van de Azijnfabriek aldaar, was toen gauw gezet.

“Ik ben ik daar toch 2,5 jaar blijven ‘hangen’ vanaf mijn 18e levensjaar. Tot halverwege 1996. Maar de Azijnfabriek verhuisde op zeker ogenblik naar het moederbedrijf in Heerhugowaard. Ik had meegekund naar West-Friesland in de provincie Noord-Holland, maar als 20-jarige zou ik dan alles in Gulpen achter me hebben moeten laten… Dat heb ik afgewezen.”

Op het juiste spoor: Interieurbouw
In december 1996 startte hij bij de Vaalser Interieurbouw Winnebroek in Holset-Lemiers. Het werd voor hem een goede leerschool, waar hij 10 jaar in dienstverband ervaring opdeed. Edoch, in 2006 ging dit bedrijf failliet. Datzelfde jaar is hij op zichzelf begonnen als zzp’er. Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel vestigde hij zich op het voormalige adres van de firma Winnebroek: Holset-Lemiers 96A.

Hij herinnert zich: “Ik ben niet opnieuw hoeven starten, maar heb de draad in een redelijk lopend bedrijf voortgezet. Ik heb het bedrijf van het failliete Winnebroek Interieurs destijds overgenomen. Daardoor beschikte ik meteen over een werkplaats met machines, ook over een klantenkring. In principe kon ik met het bedrijf van mijn baas gewoon verdergaan, alleen dan op mezelf. Vroeger was ik voor hem heel veel op montage geweest. Een voordeel was dat de mensen me kenden. Winnebroek werkte destijds ook veel voor de Gulpener Bierbrouwerij, waar men alle cafés en projecten voor afwerkte.”

Waaruit bestaan zijn bezigheden zoal?
Egon: “In principe werk ik het meeste (zo’n 90%) voor particulieren, maar ook voor bedrijven ben ik actief. In feite kan men mij voor alles wat met hout te maken heeft binnens- én buitenshuis inschakelen. Denk aan laminaatvloeren en houten vloeren leggen, trappen bekleden, houten traptreden aanbrengen, plinten zetten, en kozijnen plaatsen. Ook draai ik er geen hand voor om, bij wijze van spreken, zelf keukens te vervaardigen en natuurlijk ook te monteren en secuur af te werken. Verder ook kastenwanden en badkamermeubels vervaardigen en plaatsen, en niet te vergeten de veelgevraagde inloopkasten als apart verhaal. Want die zijn heel erg ‘in’. Die wil iedereen bezitten. Je kunt ze zo duur maken als jezelf wilt: zelfs met een ingebouwde kledinglift om kleren naar beneden te laten zakken, ook met verlichting die aanspringt als je de kast inloopt. Het is gewoon wat de ‘gek’ ervoor wil uitgeven. Met laden waarop je duwt en die dan naar buiten komen en weer vanzelf sluiten.”

Vitrine-sierkast Harmonie St. Petrus
Egon Schreuder: “Ook de vitrinekast in zaal Paddock aan de Dorpsstraat in Gulpen, waarin het oude historische vaandel van de Harmonie van Gulpen veilig is opgeborgen, heb ik vervaardigd. Ik ben al 35 jaar lid van Harmonie St. Petrus, zit er ook in het bestuur en ik speel daar 1e altsaxofoon. Trots ben ik op mijn beide zoons, Nigel (14), die altsaxofoon speelt en die 2 jaar geleden op ons Jubileumconcert, samen met de bekende trompettist Marc Huijnen, een solo in ‘Children of Sanchez’ ten gehore heeft gebracht. Onze jongste zoon Damien (12), die klarinet speelt, was in 2019 Jeugdprins van De Gaarekiekerkes in Gulpen.”

Grote variatie
Ook vlonders, zelfs bruggetjes over een vijver, het zelf bouwen van tuinhuisjes en die stormvrij plaatsen, schuttingen en houten afscheidingen zijn hem wel toevertrouwd.

In het oog springende projecten
Egon blijkt vrij bescheiden van aard. Hij is niet iemand die hoog van de toren blaast. Hij denkt niet aan uitbreiding van zijn Interieurbouw. Hij: “Ik ben geen opschepper, meer iemand op de achtergrond. Mijn doelstelling is als eigen baas mijn ding te kunnen doen. Ik hoef er niet rijk van te worden, als ik er maar een fatsoenlijke ‘botteram’ aan overhoud. Personeel moet je vaak bijsturen en achteraan hollen.”

Als ik (Jef B) niet nadrukkelijk had aangedrongen, dat had hij niet eens gemeld dat hij het is geweest die de bibliotheek van Gulpen-Wittem in Gulpen zelf qua houtwerk (een vererende opdracht) heeft ingericht. Ook de complete publieke ontvangstbalie bij de entree van het gemeentehuis met tafels, en de afscheiding om folders gegroepeerd te presenteren is van zijn hand. En Landhotel Alberts op Heijenrath (bij Slenaken) is door hem ook ingericht., Tot de verbeelding spreekt zeker ook een prestigieus project tegenover het Roda JC stadion in het Leisuredome, en dan met name de kantine met interieur van de Soccer Arena. Waar hij de inrichting van de grote buffet-bar, 5 X 5 m, met de achterkasten, tafels, de ronde, vierkante en hoge bartafel, de hele grote open kasten, de garderobewand van 5 m breed en 3 m hoog heeft vervaardigd! Ook tekende hij, samen met Dumoullin Bouwservice, destijds voor de inrichting van Geron Groentewinkel in Mechelen.

Interieurbouw-troeven
Wat zijn de pijlers, de troeven achter zijn zzp-bedrijfssucces?
Zelf wil hij er eigenlijk weinig over kwijt. “Ik ben geen prater. Vraag maar aan mijn opdrachtgevers. Je hoort dan dat vooral de afwerking, de netheid en stiptheid van mijn werken worden geprezen. Ik werk door tot het af is als het opgeleverd moet worden. Ik zorg dat alles pico bello wordt afgewerkt zoal het hoort. Mijn opdrachten zijn mijn visitekaartje! Ook bij de klanten ruim ik alles op, stof ik alles af, in principe kan de klant zo het nieuwe meubel inrichten. Daarbij houd ik me aan afspraken. Of het nu bij een bekend goudsmeden-duo in hartje Gulpen is, of als mij als vervangend tussendoortje voor de zomervakantie opeens een grote opdracht bij een Gulpense Kaarsenfabriek wordt gegund.”

Coronatijd
Er doet zich nu al 2 jaar een welkome ontwikkeling voor, die hem ook tijdens deze ongekende coronavirus-periode niet ongelegen komt: “Ik word sinds 2 jaar ingehuurd door een bedrijf uit Wijlre, Van den Boorn, dat af en toe interieurwerk en parketvloeren maakt. Het is gespecialiseerd in parketvloeren, waarvoor het hout krijgt aangeleverd, waar dan parketvloeren of traptreden van gemaakt dienen te worden. Daar werk ik een 30-tal uren per week, van 08.00 – 17.00 uur. In de avonduren en tijdens weekends run ik er dan mijn eigen zaken bij. Dat is momenteel effe aanpoten! Thuis in het Rijckerveld in Gulpen bezit ik ook een kleine werkplaats, maar om af te monteren doe ik de grote dingen aan de grotere machines van Van den Boorn. Daar mag ik beschikken over een werkplaats voor eigen opdrachten.” Desgevraagd meldt hij geen last van deze onzekere coronaperiode ondervonden te hebben: “De zaken marcheren zeker niet minder! Het is rond deze tijd, vergeleken met andere jaren, zelfs drukker dan ooit! Reden? Een vakantie boeken staat bij sommigen op een laag pitje, en of dat überhaupt nog gaat gebeuren, is ook maar ’n vraag. En het vakantiegeld moet nou eenmaal besteed worden. Dat heb ik bij mij thuis ook gezien. Nee, ik mag niet klagen. Tekenend daarvoor is dat ik geen steun bij de overheid heb aangevraagd. Ik heb aan het begin van deze COVID-19 crisis wel wegens ziekte van mijn vrouw 2 weken thuis gezeten. Ik mocht ook nergens heen, heb toen maar in huis wat geklust en eindelijk eens dingen opgepakt die alsmaar zijn blijven liggen…”

Nieuwe look
Tenslotte nog dit: het oude, vertrouwde zwarte busje van Egon Schreuder Interieurbouw is 2 jaar geleden ingeruild voor een nieuw zilveren exemplaar, een Peugeot Expert, dat zeer binnenkort naast een fris nieuw logo ook van nieuwe glanzende stickers zal worden voorzien. Ook de naam ondervindt dan een kleine wijziging: voortaan prijkt er ‘SCHREUDER INTERIEURBOUW’ op.

Schreuder Interieurbouw, Rijckerveld 13, 6271 CL Gulpen (tel. 06-11255083).

- Advertentie -
Vorig artikel“Neet te veul kwatsch” – Danee Gerekens aan het woord
Volgend artikelOpengestelde Monumenten-Lening beschikbaar voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in