Heemkundevereniging Galopia uit Gulpen start na een lange corona-pauze weer lezingen. De eerste lezing zal aandacht besteden aan de recente volledige restauratie van het missiekruis op de Gulperberg.

Het bordje op het missiekruis met de datum 8 januari 1834 nodigde uit om uit te zoeken waarom deze datum bij dit kruis hangt. Daarbij vond Galopia dat er einde 1833/ begin 1834, dus bijna 190 jaar geleden, een grote volksmissie gehouden werd waarbij dit kruis is geplaatst. Na dit grote evenement werden er nog vaker volksmissies gehouden. Bijvoorbeeld in 1934, toen het 100-jarig bestaan van dit kruis werd gevierd, weer met een lange volksmissie.

Galopia besteedt in deze lezing veel aandacht aan de achtergronden van een volksmissie en ook aan de vele opknapbeurten die het kruis ondergaan heeft.

Uiteraard worden er veel foto’s getoond van de recentere opknapbeurten. De voordracht zal gehouden worden door Fons Meijs, in het parochiezaaltje naast de kerk in Gulpen op dinsdag 13 december.

De aanvang is om 19.30 uur. Iedereen is welkom en de bijeenkomst is gratis, maar een vrije bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

- Advertentie -
Vorig artikelKerst in Klooster Wittem evenement voor alle leeftijden
Volgend artikelDikke 1.000 euro dankzij wafelverkoop Lions voor Speeltuin Hulsveld overhandigd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in