Er is een tekort aan vrijwilligers in Eijsden-Margraten, dat laat de gemeente weten. Met name aan mensen die af en toe eens met de auto vluchtelingen naar een supermarkt of dokter willen begeleiden. Ook taalmaatjes blijven heel hard nodig.

Aanmelden kan bij het: gemeentelijke Steunpunt Opvang Oekraïense Vluchtelingen
op werkdagen bereikbaar via T 043 458 84 88 of via het formulier op onze website

Daarnaast vraagt de gemeente u ook om, wanneer u zelf Oekraïense vluchtelingen opvangt, dit door te geven bij dit steunpunt. Zo houden ze een overzicht, kunnen ze ondersteuning bieden en (hulp)vragen inventariseren op het gebied van onderwijs, medische zorg, leefgeld en dergelijke.

Intake en inschrijving Oekraïense vluchtelingen

Twee momenten waarop de organisatie persoonlijk contact heeft met Oekraïense vluchtelingen is tijdens het officiële intakegesprek en hun officiële inschrijving in onze gemeente. Tijdens de intake maken medewerkers van het Steunpunt Opvang Oekraïense vluchtelingen persoonlijk kennis en informeren en inventariseren ze de eerste en belangrijkste (levens)behoeften. Kort gezegd helpen ze de Oekraïners aan een plek waar ze op adem kunnen komen en zich veilig en welkom voelen. Daarnaast kijken ze onder andere ook of alle benodigde, officiële documenten aanwezig zijn voor de officiële inschrijving en of er nog vertalingen nodig zijn door een beëdigde tolk-vertaler.

Ongeveer een week later ontvangen de gemeente de gevluchte Oekraïners die (voorlopig) in de gemeente willen blijven bij het gemeentelijk servicebureau waar ze officieel worden ingeschreven.

Huisvesting

Op dit moment vangt het steunpunt we ongeveer 70 vluchtelingen op in Eijsden-Margraten. Het grootste deel verblijft bij particulieren. Daarnaast vangen ze ook mensen op in ‘De Abby’ en in de ‘Zeute Aardbei’. Vanaf 15 april kunnen Oekraïense vluchtelingen ook terecht in appartementen gelegen in Bemelen. De zoektocht naar geschikte opvanglocaties gaat natuurlijk verder.

Oekraïense kinderen: onderwijs en andere activiteiten

Op dit moment stromen in hoog tempo grotere groepen vluchtelingen in. Dit heeft gevolgen voor de onderwijsstichtingen Kom Leren, Mosa Lira, INOVO en de betrokken gemeenten. Niet alleen zullen snel vacatures uitgezet worden maar wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor instroom van Oekraïense basisschoolkinderen. Daarnaast zoekt de organisatie ook ruimten waar ze extra klassen in kunnen richten. Voor kinderen/jongeren die (nog even) geen andere structurele dagbesteding hebben, zoals bijvoorbeeld school, worden activiteiten door de buurtcoaches ontwikkelt.

- Advertentie -
Vorig artikelPolitie Heuvelland gaat met nieuwe apparatuur geluid van motoren meten, boetes tot 450 euro mogelijk
Volgend artikelDode wolf ge­von­den op A2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in