De politie in het Heuvelland heeft nieuwe meetapparatuur gekregen waarmee het geluid van motoren vastgesteld kan worden.

Hiermee werd er gehoor gegeven aan de roep uit de samenleving, uit enquêtes bleek namelijk dat de inwoners van het Heuvelland overlast door voorbijscheurende motoren, met name in het weekeinde, hoog op de lijst met ergernissen staat.

De politie heeft vorig jaar enkele controles gehouden waarbij ook het vermogen van motoren is gemeten. Door zelf zo’n set meetinstrumenten aan te schaffen, kunnen die controles in de toekomst vaker uitgevoerd worden. Dat is dus nu het geval. Agenten van de basiseenheid Heuvelland zijn gecertificeerd om met dergelijke apparatuur te werken. Bij de controles wordt gekeken of de motoren zijn opgevoerd. Dat kan forse boetes opleveren. Bij een overschrijding van het toegestane geluidsniveau met twee tot vier decibel wordt een boete van 300 euro opgelegd. Bij een nog hogere belasting bedraagt de boete 450 euro en wordt de motor uit het verkeer genomen tot die opnieuw gekeurd en goedbevonden is.

De politie bepaalt zelf hoe vaak en waar die apparatuur wordt ingezet. De apparatuur – dezelfde die ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer gebruikt – wordt in principe alleen in het Heuvelland zelf gebruikt. Als zij daarom vragen, kunnen echter ook andere basiseenheden een beroep doen op de collega’s in het Valkenburgse, laat het korps weten.

De drie gemeenten onderzoeken nog of het ook mogelijk is om het geluidsniveau van voorbijrijdende motoren te meten met richtmicrofoons. Het is echter nog onduidelijk of de meetinstrumenten die daarbij worden gebruikt voldoen aan de wettelijke regels. In de grote steden wordt daar overigens wel al mee gewerkt.

- Advertentie -
Vorig artikelInformatiebijeenkomst nieuwbouw Vijlen Zuid-Oost op 19 april
Volgend artikelGemeente Eijsden-Margraten roept om vrijwilligers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in