Huisweides met fruitbomen zijn tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, terwijl ze ooit zo kenmerkend waren voor het landschap. Niet alleen tussen de akkers maar ook in en rond de 15 dorpskernen van Eijsden-Margraten verdwijnt langzaam het groen.

Afgelopen maanden hebben bewoners in Eijsden-Margraten via de aanplantregeling hagen en hoogstam, opgesteld samen met IKL Limburg, de kans gekregen om hagen en hoogstambomen tegen een gereduceerd tarief aan te kopen, waarbij de gemeente 75% van de kosten op zich neemt.

Deze voorjaarsregeling is bijzonder goed verlopen; in totaal zijn er 244 hoogstambomen en 2235 meter haag aangekocht. Hiermee zet de gemeente sterk in op vergroening en het verhogen van de biodiversiteit met als doel het planten van 8.301 bomen in de komende jaren.

Komend najaar is het opnieuw mogelijk voor inwoners om deel te nemen aan deze aanplantregeling om meer bloeiende huisweides rond de kernen aan te planten. Kijk voor deelname hier.

Afgelopen weekend heeft wethouder Gerry Jacobs de eerste bomen uitgegeven. Tot en met zaterdag 14 maart kunnen bewoners die deelgenomen hebben aan de regeling de hoogstambomen en hagen ophalen bij Boomkwekerij Rob Frijnts in Margraten. De deelnemers kunnen dan zelf aan de slag om Eijsden-Margraten een stukje groener te maken.

Wilt u meer informatie omtrent het aanplanten van de hoogstambomen? Bekijk hier een instructiefilmpje filmpje van stichting IKL.

- Advertentie -
Vorig artikelVerbinding door Bevrijdingsvuur
Volgend artikelQeske Vaals geopend: netwerklocatie waar 24/7 gewerkt kan worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in