De gemeente Gulpen-Wittem is rijk aan cultureel erfgoed. Prachtige monumenten maken een belangrijk onderdeel van de gemeente uit. Ze geven de gemeenschappen in Gulpen-Wittem, de omgeving en het landschap een uniek en authentiek karakter. Elk jaar kunnen bezoekers genieten van monumenten in Gulpen-Wittem tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag, want dan staat het cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord centraal. Naast aandacht voor historie is er ook aandacht voor landschap en natuur.

Deze bijzondere dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Open Monumentendag Commissie. De commissie zoekt enthousiastelingen met een passie voor, of een interesse in, ons monumentaal, cultureel of landschappelijk erfgoed. En die mee willen denken en/of werken aan de Open Monumentendag. “Daarmee lever je een waardevolle bijdrage aan het ‘beleefbaar maken’ van onze monumenten voor iedereen, ook met het oog op de toekomst!”, benadrukt wethouder Franssen (Monumentenzorg/Erfgoed). “Want het is essentieel dat we óók de volgende generaties laten kennismaken met ons erfgoed om ervoor te zorgen dat het behouden blijft!”

Wat houdt het in om lid te zijn van deze commissie?

De commissie bestaat uit een aantal inwoners uit verschillende dorpskernen die de handen ineenslaan om elk jaar op een aansprekende locatie in de gemeente een Open Monumentendag te organiseren. De taken waarmee de commissie zich bezighoudt zijn heel verschillend. Van het uitzoeken van een locatie voor de Open Monumentendag, het maken van een tentoonstelling, het schrijven van een boekje, het onderzoek doen naar de historie van de gekozen plek, het uitzetten van een wandeling, het regelen van (pers)communicatie en PR, tot de organisatie van de dag zelf (muzikale opening, vlaggen, bemensing, etcetera). Er zijn ongeveer 8 bijeenkomsten per jaar waarin ideeën worden besproken en taken worden verdeeld. Deze bijeenkomsten duren ongeveer 1 tot 2 uur en vinden plaats in het gemeentehuis in Gulpen.

Meer weten over de Open Monumentendag Commissie?

Neem dan contact op met de heer Léon Hupperichs via 06 22 15 58 87 of e-mail: l.hupperichs@hetnet.nl.

- Advertentie -
Vorig artikelIn kader Festival Vocallis: Wandeling en concert: “Stilte is overal”
Volgend artikelDevotiekruis Eschberg gered van verval

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in