De heer Fons Meijs uit Gulpen kreeg uit handen van burgemeester Ramaekers de Erespeld van de gemeente Gulpen-Wittem. De heer Meijs ontving deze onderscheiding omdat hij onlangs afscheid heeft genomen als voorzitter van Galopia (hij blijft wel lid).

De uitreiking was op dinsdag 15 maart om 20.00 uur in het parochiezaaltje aan het Kapelaan Pendersplein 10 (in Gulpen) onder toeziend oog van wethouders Hendriks, Last en Franssen.

Verdiensten

In 2008 is Fons Meijs betrokken geraakt bij heemkundevereniging Galopia. Hij was medeoprichter en sindsdien ook voorzitter. Hij heeft in grote mate bijgedragen aan het behoud van het cultureel erfgoed in Gulpen. Zo is onder zijn leiding de restauratie van het H. Hartbeeld aan het Kapelaan Pendersplein en het Missiekruis op de Gulperberg verricht. Zo’n 24 plaquettes zijn geplaatst en/of vernieuwd van lokale en nationale historische gebeurtenissen en personen, welke onder andere gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van de holocaust. Ook beheerde hij diverse wegkruizen.

Verder gaf hij lezingen en was hij auteur van meerdere boeken en kronieken:

• Het Mariabeeld op de Gulperberg, jubileumboek uit 2010
• Kasteel Neubourg en zijn Heerlijkheden Gulpen en Margraten, kroniek uit 2012
• Kasteel Wittem, kroniek uit 2011
• Joodse gemeenschap, kroniek uit 2016
• (Medeauteur) Bevrijd dorp in oorlogstijd uit 2019. Gebaseerd op de dagboeken van Liesel Dalpke.

De heer Meijs is bovendien medeschrijver, -samensteller en -uitgever van de periodieken van Galopia, over het Gulpens cultureel erfgoed. De opbrengst van al deze uitingen kwam ten goede aan heemkundevereniging Galopia.

Door middel van het toekennen van de Erespeld van de gemeente Gulpen-Wittem wil het college van burgemeester en wethouders waardering en erkenning uiten voor al zijn inspanningen.

- Advertentie -
Vorig artikelPRO blijft grootste partij in Gulpen-Wittem
Volgend artikelVragen over veiligheid? Bezoek de wijkbus in Gulpen-Wittem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in