Op 19 januari 2023 was het 60 jaar geleden dat het Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Gregorius uit Vijlen werd opgericht. Het gemengde koor is een uitvloeisel van het in 1880 opgerichte mannenkoor St. Gregorius, dat in 1963 geconfronteerd werd met het feit dat er geen nieuwe leden meer tot het koor toetraden.

Om toch levensvatbaar te blijven werd toen besloten om vrouwen te laten toetreden, met een groot en prachtig koor als gevolg. Bijzonder om te vermelden is het lidmaatschap van Gerda Prumpeler-Janssen, lid van het eerste uur van het Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Gregorius Vijlen. Als dochter van de dirigent van het nieuwe gemengde St. Gregoriuskoor, Thom Janssen, werd Gerda als vanzelfsprekend, en gezegend met een prachtige stem, in 1963 ingelijfd als sopraan. Binnen het koor treedt zij regelmatig op als soliste. Haar muzikale gave dankt zij aan haar vader. In 1998 wordt Gerda tweede dirigente van het koor. Nog steeds is zij verantwoordelijk voor het uitzoeken van het repertoire en het dirigeren tijdens de uitvaarten en andere gelegenheden zoals bijvoorbeeld de vieringen aan het Mariabeeld. Haar taak als dirigente, en het uitzoeken van het repertoire voor de weekenddiensten wordt tegenwoordig gedeeld met collega Marlies van Loo. Tevens treedt Gerda op als repetitor bij partijrepetities en heeft zij zitting in de muziek adviescommissie. De muzikale duizendpoot maakt, naast haar lidmaatschap van het zangkoor in Vijlen, nog deel uit van het Chor Cantibus in Aken en ze vormt, samen met een drietal dames uit het gemengd zangkoor van Vijlen, het Dameskwartet Viele waar zij de alt partij voor haar rekening neemt.

In het verleden is ze enkele jaren lid geweest van het Limburgs Concertkoor in Maastricht, De Heerenhofsingers uit Epen en was ze jarenlang lid van Harmonie St. Martinus Vijlen. Voor het gemengd kerkelijk zangkoor St. Gregorius Vijlen componeerde zij een tweestemmige H. Mis en een aantal liederen.

Na 60 jaar is Gerda nog steeds een enthousiast en gedreven lid van het koor. Bestuur en leden doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Samen met haar man Leo Prumpeler (tenor) wordt geen enkele repetitie of uitvoering overgeslagen. Als dank voor haar vele verdiensten voor koor en kerk heeft Gerda al diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de pauselijke onderscheiding Bene Merenti. Bestuur en leden van het koor mogen met recht trots en dankbaar zijn met Gerda in hun midden.

Op zondag 8 oktober huldigt het koor zijn jubilaris met een intern koorfeest. De dag begint om 10.00 uur met een feestelijke H. Mis in de St. Martinuskerk in Vijlen, waarna er een lunch plaatsvindt bij restaurant “Auberge Napoleon” in Vaals. Het bestuur en de feestcommissie van het koor zijn dan ook al geruime tijd in de weer om hun jubilaris en hun leden op zondag 8 oktober een mooie dag te bezorgen.

Nog even terug naar het koor

Door de jaren heen werd het koor geleid door diverse dirigenten. Er is een grote ontwikkeling doorgemaakt in stijl, muzikaliteit en repertoire. Zo werd er onder de leiding van Joep Vaessen het Weihnachts Oratorium van H.F. Müller uitgevoerd. Met in 2001 bij zijn afscheid de Missa Luba.. Zijn opvolger, Hans Geerkens, neemt de taak als dirigent met groot elan over. Binnen het repertoire wordt gezocht naar de juiste balans tussen respect voor vernieuwing en traditie. Onder zijn leiding krijgen thema’s als Allerheiligen, Carnaval en Mariavieringen volle aandacht. Hans Geerkens beëindigt zijn dirigentschap in Vijlen in 2014 en vertrekt naar Margraten waar hij dirigent wordt van het Mergelland Mannenkoor. En de dirigent van het Mergelland Mannenkoor, Jos Beckers komt in 2014 naar Vijlen. Met hem als dirigent wordt er voortdurend gewerkt aan de opbouw van een zeer gevarieerd repertoire. Mozart, Bach en Beethoven, maar ook in de lichte muziek en de pop en rocknummers van ABBA of Queen is de gedrevenheid van Jos Beckers voor het koor terug te vinden. Hij zorgt ervoor dat het koor muzikaal in beweging blijft. De koorleden

vinden het prachtig getuige het hoge repetitiebezoek, de discipline tijdens de repetities en de aanwezigheid van de leden bij de uitvoeringen. Vele koorleden zijn steeds present om 2x per maand een H. Mis op te luisteren in het weekend, en zijn aanwezig bij vele andere plechtigheden.

Hoogtepunten

Hoogtepunten vormen uiteraard de meerstemmige uitvoeringen tijdens Pasen, Allerzielen en Kerstmis. Jos Beckers is ook nog dirigent van het Mechels Vocaal Ensemble en het Buchter Mannenkoor. Verder is hij werkzaam als muziek- en saxofoondocent aan diverse basisscholen en muziekopleidingen in Zuid-Limburg.

De begeleiding van het koor is in de kundige handen van pianiste Angeline Scheijen, afgestudeerd aan het Conservatorium Maastricht voor piano en hobo. Bijna 30 jaar geleden zat Angeline voor de eerste keer achter het orgel in de St. Martinuskerk om het zangkoor te begeleiden. Hierbij werd zij ondersteund met tips en aanwijzingen van dirigent van het eerste uur van het gemengd zangkoor, Thom Janssen. Een van haar eerste concerten met het zangkoor was een kerstconcert in het toenmalige bejaardentehuis “De Wolfskoele” in Vaals. Vanaf haar vijftiende jaar heeft Angeline veel verschillend repertoire onder haar handen gehad en is zij uitgegroeid tot een zeer kundig begeleidster van koren, solisten en muzikanten.

Duo Angeline en Jos

Samen met Jos Beckers vormt zij het Duo Angeline en Jos, dat met regelmaat concerten verzorgt op piano, hobo en saxofoon. Het sociale aspect speelt binnen het koor een grote rol. Samen met een gemotiveerde groep bestuursleden wordt gezocht naar een nieuwe richting aan de vereniging onder de huidige omstandigheden. Verjonging en nieuw talent zijn daarbij noodzakelijk. Schroom niet en loop vrijblijvend een keer binnen om de sfeer tijdens de repetities te proeven. Maak kennis met een groep gedreven en enthousiaste zanger(s)essen, die open staan voor nieuwe muziek. Zingen is gezond en maakt gelukkig. Gerepeteerd wordt er elke dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 in de Brede Maatschappelijke Accommodatie aan de Vijlenberg 151 in Vijlen.

Interesse gewekt? Neem dan contact op met secretaris Josine Corten (tel. 043-3065118) of voorzitter Ger van Loo (tel. 043-3064478).

- Advertentie -
Vorig artikelTour de Boer
Volgend artikelNajaarswandeling W.S.V. Berggalm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in