GGD Zuid-Limburg ziet een positieve trend in de gezondheid van jongeren

Eind 2019 heeft de GGD Zuid Limburg de vierjaarlijkse Gezondheidsmonitor Jeugd uitgevoerd onder 7.500 jongeren in leerjaar 2 en 4 van het regulier voortgezet onderwijs in Zuid-Limburg. Jongeren van het VMBO, HAVO en VWO tussen 13-16 jaar hebben een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid en leefstijl. Deze resultaten zijn vanaf 15 oktober voor Zuid-Limburg en per gemeente beschikbaar op onze Gezondheidsatlas.

Doel van het onderzoek

Over de jaren heen bieden de onderzoeksresultaten aanknopingspunten voor het bepalen van regionaal en lokaal beleid en het kiezen van prioriteiten. Uiteindelijk doel is om de gezondheid van de Zuid-Limburgse jongeren (verder) te verbeteren.

Investeren in gezondheid jongeren blijft belangrijk

Vanuit het programma Trendbreuk (zie Zuid springt eruit) focussen de gemeenten en alle verbonden partijen zich de komende jaren samen op het vergroten van kansen voor de jeugd. Hieronder vallen ook de jongeren bevraagd in de Gezondheidsmonitor. Hoewel we veel positieve trends in de gezondheid en welbevinden van jongeren zien, die de investering van de afgelopen jaren bevestigen, zijn er ook nog genoeg thema’s waarbinnen winst te behalen valt. Zo zien we dat jongeren minder alcohol en drugs gebruiken, maar doet nog altijd één op de vijf jongeren aan bingedrinken. 

Onvoldoende bewegen en ongezonde voeding blijven een aandachtspunt. Zeker in combinatie met het feit dat jongeren veel tijd doorbrengen achter de computer en met hun smartphone, levert dit specifieke gezondheidsproblemen op. Zo geven jongeren aan vaker gestrest te zijn door onder andere continue bereikbaar zijn via de smartphone en geeft één op de vijf jongeren aan niet zo goed of helemaal niet goed te slapen. 

Hoewel er zeker een positieve trend te zien is in de gezondheid van jongeren, zien we ook dat investeren in de jeugd belangrijk blijft.

Meer informatie

Meer informatie over de cijfers vindt u in de provinciale rapportage of op www.gezondheidsatlaszl.nl

- Advertentie -
Vorig artikelProvincie draagt bij aan drie bouwprojecten Vaals
Volgend artikelTijdelijke toiletunits centrum Valkenburg worden weggehaald

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in