De Provincie Limburg gaat bijdragen aan drie projecten in Vaals. Gedeputeerde Andy Dritty en wethouder John Coenen tekenden daarover vandaag – op afstand – de samenwerkingsagenda ‘Versterken centra, kernen en wijken gemeente Vaals’. Door de overeenkomst ontstaat in potentie een geschatte investering van ongeveer 12,5 miljoen euro in het centrum van Vaals en een enorme kwalitatieve upgrade.

Het eerste project waar de Provincie aan bijdraagt is het Esso-terrein. Het tankstation in het centrum van Vaals is al jaren een doorn in het oog. In 2017 heeft de gemeente het tankstation en de gebouwen eromheen gekocht. Voornamelijk vanwege de veiligheid, maar daarnaast biedt de aankoop een unieke kans om de kwaliteit van de leefomgeving op deze plek te verbeteren. Inmiddels zijn er plannen voor het bouwen van ongeveer 30 wooneenheden (woningen/appartementen) voor starters en jonge gezinnen. Aan het saneren en slopen van het Esso-terrein hangt echter een stevig prijskaartje. Dankzij de bijdrage van de Provincie kan de ontwikkeling van dit terrein verder vormgegeven worden.

Pastoerswei en Kopermolen

Daarnaast draagt de Provincie ook bij aan twee andere projecten: Pastoerswei en De Kopermolen. Op het braakliggend terrein Pastoerswei in de Lindenstraat, naast de St. Pauluskerk, stonden vroeger een basisschool en gymzaal. Er zijn concrete plannen om op deze plek 18 seniorenwoningen in een parkachtige omgeving te bouwen.

“De Provincie Limburg zet zich samen met partners, zoals de gemeente Vaals in voor veilige en leefbare buurten en wijken”, zegt gedeputeerde Dritty (Ruimte, Wonen en Europa). “De juiste woning, op de juiste plek, op het juiste moment beschikbaar. De plannen van de gemeente Vaals passen daar uitstekend in.”

De Kopermolen is op dit moment slecht toegankelijk voor mindervaliden. Daarom komt er een hellingbaan, zodat mindervaliden niet eerst trappen op hoeven om het gebouw binnen te komen. Daarnaast komt er in het gebouw tegenover De Kopermolen een invalidetoilet; in het gebouw zelf is daar geen ruimte voor. De Provincie draagt vanuit Kwaliteit Limburgse Centra en monumenten bij aan dit project.

Doorstroom woningmarkt

Wethouder John Coenen (Ruimtelijk Domein) is uiteraard blij met de samenwerkingsagenda en de totale financiële bijdrage van 302.500 euro van de Provincie Limburg: “Deze projecten passen een-op-een binnen de resultaten van het onlangs uitgevoerde Woningbehoefteonderzoek. Door deze ontwikkelingen wordt niet alleen nieuw gebouwd, maar zal naar verwachting ook de vastzittende woningmarkt op gang gebracht worden en zal hopelijk doorstroming ontstaan waarvan ook jongeren en starters kunnen profiteren. De bijdrage van de Provincie geeft deze drie projecten het zetje in de rug dat ze nodig hebben. De gemeente kan nu verder aan de slag met de concrete uitwerking van de projecten.”

KLC

De Provincie Limburg sluit de samenwerkingsagenda op basis van het eind 2019 door Provinciale Staten vastgestelde Kader Kwaliteit Limburgse Centra (KLC). Met het kader KLC wil de Provincie bijdragen aan het versnellen van goede woningbouwplannen en aan de verbetering van de woon- en leefomgevingskwaliteit in kleine kernen, wijken, buurten en dorpen in Limburg. De overeenkomst met Vaals is de vijfde samenwerkingsovereenkomst die Provincie Limburg ondertekent met een gemeente.

- Advertentie -
Vorig artikelAlle reden tot feestvreugde!: 40 jaar ‘Bloemenboetiek ‘t Blumpke
Volgend artikelGGD Zuid-Limburg ziet een positieve trend in de gezondheid van jongeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in