Soms is gelukkig niet alles tegenspoed en door corona opgelegde kommer en kwel. Soms lijkt de onbestemde toekomst opeens hoopvol en vol perspectief. Ze stonden zelf beiden paf van de bijval die hun nieuwe, creatieve formule vanuit het amateurkoor Hanzon Vocaal bij het Eyser verenigingsleven en andere betrokken organisaties veroorzaakte. Het Hanzon Vocaal-initiatief was als een ster, die zijn stralen in meervoudige richting verspreidde naar hen die daarvoor gevoelig zijn. Mihelina, de Sloveense partner van Eeser joong Maurice, en zelf bestuurslid van Hanzon Vocaal, en Yoke Stronk in een identieke functie, stonden er zelf van te kijken welk een positieve respons hun voorstel om het kerstconcert in Eys op een andere, verfrissender leest te schoeien, kreeg. Want het kerstgebeuren op het einde van de Advent was al lang geen grote nostalgische happening meer, zoals dat decennialang in Eys het geval was.

Hun idee om eerst alles buiten – onderhevig aan de grillige weerselementen – op het nieuwe dorpsplein van de Pendiel te organiseren en uit te voeren – bleek niet praktijk-georiënteerd en teveel risico’s met zich mee te brengen. Denk daarbij aan het kostbare instrumentarium, dat niet bestand is tegen regen, vorst, hagel en sneeuw. Ook de rijke, traditionele historische kostuums dienen beschut te zijn tegen de onvoorspelbare weerselementen. Een compromis voor koren, Malawi-Projectkoor, Harmonie, jong en oud enz. is gelukkig de beschutte omgeving van de historische St. Agatha-parochiekerk. Hanzon Vocaal is verheugd met de grote medewerking van diverse kanten. Hun initiatief is goed ontvangen. Er werd ook positief en spontaan gereageerd op oproepen voor geluid, licht (een vrij complexe organisatie), water, elektriciteit etc. van o.a. Café-zaal Sport van Leo en Miriam Seroo.

Programma in St. Agathakerk

In de St. Agatha-kerk wordt op zondagmiddag 17 december 2023 tussen 14.00 en 15.30 uur gastvrijheid geboden aan het Malawi-Projectkoor van Ben de Ponti, het Kerkelijk Zangkoor St. Cecilia en het Dameskoor Octavia, beiden onder directie van Bart van Kerkvoort (met Andrea Senden aan het Müllerorgel), aan het coördinerende koor Hanzon Vocaal en aan Harmonie St. Agatha, deze keer onder leiding van soloklarinettist en onder-dirigent John Sevarts. De uit India afkomstige kapelaan Siju richt een inspirerend woord tot de aanwezigen. En traditiegetrouw zal de Gorettistichting collecteren voor haar Social Centers, vakopleiding en Sponsorprogramma in Zuidelijk India.De schooljeugd van basisschool Klavertje Vier heeft mooie tekeningen gemaakt, waarmee enkele prijzen te winnen zijn.

6 m hoge Belgische kerstden

Een extra impuls op het nieuwe dorpsplein, als afsluiting van de lange, ruim één jaar durende moeilijke reconstructie en blokkerende verkeerssituatie tussen Simpelveld, Trintelen, Eyserheide, Nijswiller, Wahlwiller, Wittem richting Eys, de onbetwiste parel van het Heuvelland, is de reusachtige, circa 6 m hoge kerstden uit het Belgische Maasmechelen. Die zonder complicaties gerooid en uit België aangevoerd mocht worden. Buiten op het nieuwe dorpsplein van de Pendiel en aan één kant van de Agathastraat, die tijdelijk éénrichtingsstraat is, presenteren op 25 uitstallingen met soms meerdere kraampjes een aantal Eyser ondernemers en particulieren hun in huisvlijt vervaardigde presentjes en kerstsurprises. Soms is er een overlap van o.a. gebreide kerstkaarten. De exposanten zijn vrijgesteld van standgeld.

De opbrengst komt gedeeltelijk ten goede aan plaatselijke inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben. De Zorggroepen, ontstaan vanuit de pastorie in Eys, stellen een speciaal kerstpakket samen, waarmee de minder bedeelden rond Kerst decent benaderd zullen worden. Particulieren mogen de opbrengst van hun creatieve producten en kerstsurprises voor eigen beurs houden. Wel is er nog een speciale collectebus aanwezig, waarmee de kerstpakketten voor Voedselbank-bezoekers gespekt zullen worden. De organisatie is niet op winst belust. Dat is niet de bedoeling. Dankbaar heeft men de subsidie van de Gemeente Gulpen-Wittem en van het Buurtfonds van de Postcodeloterij voor het goede doel in ontvangst genomen.

Kapelaan Siju zal een passende overweging ten gehore brengen. Ook Burgemeester Ramaekers van de Gemeente Gulpen-Wittem zal haar kerstgedachte formuleren. Toneelvereniging De Speelman voert omstreeks 15.35 uur, begeleid door de Eeser Jeugd Band van Harmonie St. Agatha, deze keer gestoken in nieuwe outfit, en allen leerling van basisschool Klavertje Vier, een ingetogen maar sfeervol kerstspel op.

Intocht kerstman

De intocht van de kerstman op 17 december 2023, met begeleiding van Schutterij St. Sebastianus, staat gepland voor 16.00 uur. Omstreeks 17.00 uur wordt dan een reusachtige kerstboom uit Maasmechelen door kapelaan Siju plechtig ingezegend en wordt het langzaam tijd om de lichtjes te ontsteken. Op een kleine bühne maakt het amateurkoor Hanzon Vocaal onder leiding van dirigent Jo Smeets van de gelegenheid gebruik om enkele sfeervolle kerstliederen ten gehore te brengen. Dat gebeurt tijdens een aanvullend nazit-programma, waarbij een DJ ook nog sfeermuziek laat weerklinken. Er is een E.H.B.O-post aanwezig, ook wordt gewaakt over brandveiligheid en een verkeersregelaar zal het verkeer reguleren.

25 deelnemers

De in totaal 35 kraampjes worden bezet door 25 deelnemers, sommigen hebben meer uitstalruimte nodig. Ondernemers en particulieren zorgen voor een gevarieerde presentatie. Hier de exposanten: Café Sport, B&B Zondag, Glasatelier Els Steensma, Laisssez Faire Art Café met aparte keramiekcreaties van Jack en Nicole Janssen van het voormalige restaurant Lambieck, By Jells, Made by Es, La Folia, Léon Dingemans, Gio Gelato, Studio Puur Natuur van illustrator, product-designer Lisette Meesters, Mari-Anne van Heusden, Teuntjes Haakwerk, Landwinkel, Hanny’s Jewels, Bie de Tantes, Eetbar Liflaf, Cooking by Rach & De Hobbydoos, One Love Wien, IVN Eys, Ben de Ponti, Goretti Stichting, Nose 4 Photography, Basisschool Klavertje Vier, Domein Aldenborgh van Peter Pelzer, en Harmonie St. Agatha (500 gram, diverse mix, met luxe bonbons van Boulanger uit Maastricht).

- Advertentie -
Vorig artikelKerstconcert Fanfare Berg & Dal in Fanfarezaal te Slenaken
Volgend artikelLeo Tillmanns voltooide eerste boek over markant Selzerbeekdal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in