Herdenken en vieren tijdens de coronacrisis

Foto: Gemeente Eijsden-Margraten | Jos Hendriks

Op 4 mei worden alle oorlogsslachtoffers herdacht die gevallen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt elk jaar traditiegetrouw gedaan met de herdenking op de Dam in Amsterdam en herdenkingen in elke gemeente. Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd waarbij bevrijdingsfestivals altijd veel jonge bezoekers trekken. Dit jaar zou het extra speciaal zijn. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Maar hoe herdenken we tijdens de coronacrisis?

Jos Hendriks is projectmanager van 75 jaar Liberation bij gemeente Eijsden-Margraten waarbij hij onder andere medeverantwoordelijk was voor het organiseren van het openingsweekend in september 2019 en het jaarlijkse Liberation Concert op de Amerikaanse begraafplaats. Bevrijdingsdag had voor Jos een mooie afsluiting moeten zijn zo vlak voor zijn pensioen. Dit jaar zouden namelijk 215 leerlingen van het VISTA college het bevrijdingsvuur in Mesch ontsteken en dat naar het bevrijdingsfestival in Roermond brengen. Daarbij zouden ze t-shirts dragen met een foto van de kruizen op de Amerikaanse begraafplaats. “Helaas gaat dat nu niet door. Het was vooral om de vrijheid wat meer onder de aandacht te brengen bij jongeren. Zij zien vrijheid vaak als vanzelfsprekend en zijn zich er minder van bewust dat vrijheid zo kan worden afgenomen.” Helaas is dit vanwege de coronacrisis niet mogelijk. Er wordt gekeken of dit initiatief verplaatst kan worden naar het Liberation Concert, als er dan weer grote evenementen georganiseerd mogen worden. “Echter je hebt dan wel een ander concert voor de doelgroep dan tijdens het bevrijdingsfestival aangezien het Liberation Concert klassiek getint is.“

Dat de geplande activiteiten op 4 en 5 mei niet kunnen doorgaan hoeft niet te betekenen dat we niet kunnen herdenken en vieren. “Kijk maar naar de artiesten die acht uur lang een concert hebben gegeven en daarmee miljoenen hebben opgehaald voor de bestrijding van het coronavirus”. Het biedt juist nieuwe mogelijkheden om met elkaar te gedenken. Zie ook de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om thuis mee te doen aan de herdenking en viering.

- Advertentie -
Vorig artikelLintjesregen in de gemeente Valkenburg aan de Geul
Volgend artikelNederlandse kinderen die in België naar school gaan mogen grens over

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in