Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de nieuwe standaard om huizen in Nederland te verwarmen. Dit heeft de nederlandse regering onlangs besloten. Als je je cv-installatie moet vervangen, moet je overstappen naar een duurzamer alternatief, meestal een hybride warmtepomp. Er zijn ook andere opties, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Minister De Jonge benadrukt dat deze overstap belangrijk is om het milieu te beschermen en geld te besparen. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de norm voor huizen die niet op een warmtenet zijn aangesloten. Het gebruik van warmtepompen zorgt voor minder gasverbruik, lagere energiekosten en positieve effecten op het milieu.


Samenwerking tussen overheid en bouwsector


Om deze verandering te ondersteunen, werkt de gemeente Gulpen-Wittem samen met de WoonWijzerWinkel Limburg die advies op maat geeft aan Limburgse woning- en pandeigenaren. Daarnaast werkt de regering samen met installateurs en fabrikanten. Er zullen meer monteurs worden opgeleid en de productie van warmtepompen in Nederland zal daarmee ook worden gestimuleerd. Organisaties zoals Techniek Nederland, de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen zijn hier onder andere bij betrokken. Er komen opleidingslocaties en speciale trainingen voor mensen die in dit vakgebied willen werken. Techniek Nederland biedt gereedschappen aan monteurs waarmee ze kunnen bepalen welke huizen geschikt zijn voor hybride warmtepompen. Er worden ook een aantal eisen gesteld aan de kwaliteit van producten, installaties en vakmanschap. Fabrikanten investeren in de productie en openen extra fabrieken. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en goedkoper, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn.

Subsidiemogelijkheden


De nieuwe regels voor verwarmingsinstallaties die in 2026 ingaan, stellen eisen aan de efficiëntie van de installaties. Voor huizen die niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp of die binnenkort op een andere manier zonder aardgas verwarmd worden, is er een uitzondering. De overheid biedt subsidies en financieringsmogelijkheden aan huiseigenaren om de aanschaf van een hybride warmtepomp te ondersteunen. Met deze maatregelen zet Nederland een belangrijke stap naar duurzame verwarming van huizen. De regering, installateurs en fabrikanten werken samen om de overgang soepel te laten verlopen en huiseigenaren te helpen bij de overstap naar een duurzamer alternatief.

- Advertentie -
Vorig artikelOp 2 en 3 juni Limburgs Mooiste Toertocht en fietsevent in festivalsfeer
Volgend artikelInloopbijeenkomsten Knopen-Lopen Zuid-Limburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in